Agrarische grondstoffen

Nederlandse import van cacaobonen verdubbeld

Nederland heeft vorig jaar 1,1 miljard kilo cacaobonen geïmporteerd, het dubbele van tien jaar geleden. Dat meldt het CBS. Nederland is ‘s werelds grootste importeur van de grondstof voor chocolade. Van alle ingevoerde cacaobonen gaat ongeveer een kwart direct naar het buitenland. De rest wordt in Nederland geconsumeerd of verwerkt, bijvoorbeeld tot cacaopoeder of -boter, voor verkoop over de grens. Meer dan de helft van de bonen komt uit Ivoorkust, gevolgd door Ghana, Kameroen en Nigeria.

Bij de invoer van andere agrarische grondstoffen speelt Nederland ook een grote rol. Gemeten in gewicht was Nederland vorig jaar de op drie na grootste importeur van palmolie ter wereld. Binnen de Europese Unie was Nederland ook de grootste importeur van sojabonen. (ANP)