Zikavirus voor aan de muur

Aquarel

Zika-virus Illustratie David S. Goodsell, RCSB Protein Data Bank
Zika-virus Illustratie David S. Goodsell, RCSB Protein Data Bank

Waar de meeste wetenschappelijke illustratoren dingen weglaten om de tekeningen duidelijker te maken, stopt David Goodsell ze juist vol met moleculen, omdat het naar zijn idee de werkelijkheid nog dichter nadert. Door verschillende kleuren aquarelverf te gebruiken maakt hij het makkelijk biologische functies in de molecuulkluwen te ontwaren. Het resultaat lijkt op een moderne glas-in-loodvoorstelling, niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook wetenschappelijk accuraat. Er gaat vaak meer tijd zitten in de research naar hoe verschillende moleculen en celonderdelen moeten worden weergegeven, dan in het tekenen en schilderen van de plaat zelf. Goodsell is moleculair bioloog en werkzaam bij Scripps Research in Californië.

De plaat hierboven laat twee zikavirussen zien op het moment dat zij net vanuit het bloed een lichaamscel binnendringen. Bijna als bij een striptekening is te zien dat de roze manteleiwitten van het virus binden aan de groene receptoreiwitten aan het oppervlak van de cel.