Gesloten liveblog

Teruglezen: Etappe stilgelegd vanwege sneeuwbui, Bernal pakt het geel

Lees hier het liveblog terug van de negentiende etappe van de Tour de France. Egan Bernal greep de gele trui door als eerste boven te zijn op de Iseran. De eindstreep kwam daar te liggen doordat de etappe vroegtijdig werd beëindigd: door sneeuw en hagel was het parcours onbegaanbaar geworden.

Egan Bernal heeft in de negentiende etappe van de Tour de France een grote stap gezet naar de eindzege. De 22-jarige Colombiaan viel aan op de Col de l’Iseran en reed weg bij zijn grote concurrenten Geraint Thomas en Steven Kruijswijk. Leider in het algemeen klassement Julian Alaphilippe kon het tempo van de andere favorieten niet bijbenen, waardoor Bernal als derde Colombiaan ooit de gele trui veroverde.

Nog opvallender dan de machtsovername van Bernal was echter het einde van de etappe. De rit werd voortijdig stilgelegd, omdat het parcours in de afdaling van de Iseran door zware sneeuw- en hagelbuien onbegaanbaar was geworden. De finish kwam met terugwerkende kracht op de top van de Iseran te liggen. Bernal was daar als eerste boven, een minuut voor Thomas en Kruijswijk en twee minuten voor Alaphilippe. De ritzege kreeg Bernal echter niet, want de Tourorganisatie besloot dat de etappe vanwege het chaotische einde geen winnaar kent.

Zaterdag krijgen de kanshebbers voor de eindzege nog één kans om hun slag te slaan. Dan staan in de laatste Alpenetappe drie cols op het programma. De finish ligt bovenaan een klim van de buitencategorie in Val Thorens. Wie dan het geel heeft, wint de Tour.

Lees hieronder het liveblog over de negentiende etappe terug.

Met graafmachines werd nog geprobeerd het parcours vrij te maken, maar dat mocht niet baten. Foto Thibault Camus/AP

Nog een blik op het besneeuwde parcours

The route of the race when the race has been stopped.

L'état d'une partie du parcours lorsque la course a été arrêtée. #TDF2019 pic.twitter.com/eHIxMR60RI

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

Voorlopig algemeen klassement

Dit is de officieuze stand in de strijd om het geel, aldus de Tourorganisatie:
1) Egan Bernal (Team Ineos)
2) Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) +0.45
3) Geraint Thomas (Team Ineos) +1.03
4) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.15
5) Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +1.42

De uitslag van de etappe, gemeten bovenop de Iseran, ziet er als volgt uit:
1) Egan Bernal
2) Simon Yates +0.05
3) Warren Barguil +0.41
4) Laurens De Plus +0.50
5) Steven Kruijswijk Z.t.
6) Geraint Thomas Z.t.
7) Emanuel Buchmann Z.t.
8) Vincenzo Nibali Z.t.
9) Richie Porte +1.18
10) Gregor Mühlberger Z.t.

Bernal wordt derde Colombiaan in de gele trui

Egan Bernal zal straks als derde Colombiaan in de Tourgeschiedenis de gele trui aantrekken. Victor Hugo Peña (2003) en Fernando Gaviria (2018) gingen hem voor. Geen van beiden nam de trui ook mee naar Parijs. Bernal lijkt daarop wel een goede kans te maken.

Bernal na afloop van de ingekorte negentiende etappe, waarin hij het geel pakte. Foto Christian Hartmann/Reuters

Renners worden vervoerd naar Tignes

De Tourorganisatie maakt bekend dat de renners per auto naar de oorspronkelijke finishplaats Tignes worden vervoerd, waar de podiumceremonie zal plaatsvinden. Dat is nog een kilometer of twintig rijden vanaf Val-d'Isère, waar de koers is stilgelegd. Wellicht betekent dit dat er ook snel een etappe-uitslag bekendgemaakt zal worden.

Het einde van de etappe in beeld

Nog geen uitslagen

Het onverwachte en enigszins chaotische einde van de etappe zorgt er ook voor dat nog niet duidelijk is hoe de rituitslag en het algemeen klassement er nu uitzien. Duidelijk is in elk geval dat Bernal het geel heeft: hij bereikte de top van de Iseran circa twee minuten voor Alaphilippe. Van tevoren stond hij 1.30 achter op de Fransman.

Aardverschuivingen op het parcours

Hoe erg is de situatie op het parcours waar de renners overheen hadden gemoeten? Zo erg:

Ingenting slår Tour de France. For et drama! #2tdf pic.twitter.com/UGz1y1aC8r

— Morten Veland (@mortenvel) July 26, 2019

Renners stappen af in dal Iseran

De renners hebben de - niet meer meetellende - afdaling van de Iseran afgemaakt. In het dal, bij Val-d'Isère stappen ze af.

28km te gaan - De koers wordt beëindigd

De wedstrijdleiding legt de koers stil. Het gevaar in de besneeuwde afdaling van de Iseran is te groot. De eindstreep is met terugwerkende kracht getrokken op de top van de Iseran. Dat betekent dat Bernal de etappe gewonnen heeft en het geel pakt.

🏁 The day's course has been called due to adverse weather conditions, rider times have been taken at Col de l'Iseran.
🏁 La course est arrêtée à cause des conditions climatiques. Les temps sont pris en haut du Col de l'Iseran.#TDF2019

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

32km te gaan - Noodweer in de afdaling van de Iseran

De renners rijden nu nog op droog wegdek, maar verder onderin de afdaling van de Iseran is het spekglad. Hagelbuien hebben een ijzige laag op het asfalt gelegd. Bernal en Yates zullen daar als eerste aankomen.

37km te gaan - Bernal is boven op de Iseran

Het dak van de Tour is bereikt! Bernal is boven op de Iseran. Hij heeft een minuut voorsprong op Thomas en Kruijswijk. Alaphilippe volgt op twee minuten.

⛰️ @Eganbernal flies over the Col de l'Iseran, the highest point of the #TDF2019.
⛰️ Egan Bernal s'envole, le colombien passe seul en tête au sommet du Col de l'Iseran, le toit du #TDF2019. pic.twitter.com/iLPBLDOPDf

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

38km te gaan - Kan Alaphilippe nog wat in de afdaling?

De afdaling van de Iseran biedt nog een laatste kans voor Alaphilippe. Bergop is de Fransman geklopt, maar in dalen is niemand beter dan hij. Gisteren maakte hij daarin ook zijn achterstand goed. Alleen is het gat nu een stuk groter: bijna twee minuten op Bernal.

💛 Without his teammates, @alafpolak1 is in a bit of trouble and the Yellow Jersey is more or less with @Eganbernal.
💛 Sans coéquipier, Julian Alaphilippe est en difficulté. Le Maillot Jaune est virtuellement en train de passer sur les épaules d'Egan Bernal.#TDF2019 pic.twitter.com/IdDiv09cud

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

38km te gaan - Bernal nu virtueel in het geel

Alaphilippe verliest nu snel tijd. Zo snel zelfs, dat Bernal vier kilometer na zijn aanval de gele trui virtueel om de schouders heeft. De 1.30 achterstand die de Colombiaan had, heeft hij goedgemaakt. Thomas en Kruijswijk rijden dertig seconden achter Bernal, die Simon Yates bij zich heeft vooraan.

41km te gaan - Bernal nu op kop

Egan Bernal heeft de overblijfselen van de voormalige kopgroep ingehaald en rijdt nu met vier andere renners op kop. Hij heeft vijftien seconden gepakt op Thomas en Kruijswijk. Alaphilippe rijdt daar weer een halve minuut achter. Virtueel heeft hij het geel nog, maar veel scheelt het niet.

🇨🇴 @Eganbernal joins @WarrenBarguil at the front of the race.
🇨🇴 Egan Bernal rejoint Warren Barguil, qui état seul en tête de la course.#TDF2019 pic.twitter.com/kQO2TIJDge

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

42 km te gaan - Bernal gaat er vandoor

Vijf kilometer onder de top van de Iseran plaats Egan Bernal een aanval. Hij slaat een gat met Thomas, Kruijswijk en Buchmann. Gisteren won hij met een vergelijkbare aanval al dertig seconden. Gaat Bernal hier het geel pakken?

42km te gaan - Alaphilippe kraakt

Nu lijkt geletruidrager Alaphilippe dan echt in de problemen te zijn gekomen. Kruijswijk rijdt met Thomas, Buchmann en Bernal weg. Alaphilippe zit er tien seconden achter.

43km te gaan - Kruijswijk kiest de aanval

Nu is het Steven Kruijswijk die in de aanval gaat! Thomas kan mee, maar de rest heeft het lastig.

43km te gaan - Thomas demarreert

Geraint Thomas opent de aanval in de favorietengroep! Buchmann reageert, ook Kruijswijk gaat mee. Bolletjedruidrager Romain Bardet wordt eraf gereden.

⚡️ @GeraintThomas86 attacks!
⚡️ Attaque de Geraint Thomas !#TDF2019 pic.twitter.com/iLfjylwjWR

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

44km te gaan - Quintana moet eraf

Nairo Quintana was gisteren iedereen de baas, maar vandaag lijkt hij daarvoor te moeten boeten. Hij lost uit het peloton, of wat daar nog van over is. De meeste renners, behalve de favorieten, hebben al moeten lossen door het hoge tempo van Ineos. Ook geletruidrager Alaphilippe heeft het zwaar. Hij zit nog middenin het peloton, maar grimast flink. De kopgroep heeft intussen nog dertig seconden voorsprong.

45km te gaan - Tempo ligt hoog in het peloton

De koplopers lijken het wel te kunnen vergeten. Ineos - met Van Baarle nog steeds op kop - geven vol gas. Het verschil met de kopgroep is nog maar een minuut. Nog een kleine acht kilometer tot de top van de Iseran.

⚡️ The peloton has upped the tempo, which reduces the gap to the breakaway: 1'20" with 10KM until the summit.
⚡️ Le rythme s'accélère en tête du peloton, qui réduit son retard sur l'échappée : 1'20" à 10 kilomètres du sommet.#TDF2019 pic.twitter.com/XxQxKSkZCc

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

48km te gaan - Ineos op kop in het peloton

In de laatste kilometers voor het officiële begin van de Iseran bepaalt Ineos het tempo van het peloton. Castroviejo heeft de koppositie inmiddels overgegeven aan de uit de kopgroep teruggezakte Van Baarle. Alle favorieten - Alaphilippe, Bernal, Thomas, Kruijswijk, Buchmann - zitten er nog bij. De weg gaat al flink omhoog.

50km te gaan - Van Baarle laat zich afzakken

Dylan van Baarle zat mee in de kopgroep, maar rijdt nu weer in het peloton. Daar kan hij nu zijn Ineos-kopmannen Egan Bernal en Geraint Thoms bijstaan, zoals hij dat gisteren op de Galibier ook al deed.

52km te gaan - Kruijswijk heeft helper mee in kopgroep

Steven Kruijswijk heeft aan het begin van de etappe één helper meegestuurd met de ontsnapping: de Belg Laurens De Plus. Die kan waar nodig proberen het tempo te verstoren in de kopgroep, als die te ver vooruit dreigt te geraken. Al lijkt dat risico vandaag niet groot: de voorsprong krimpt alweer richting de anderhalve minuut.

Hoe dan ook zal De Plus uiteindelijk weer bij zijn kopman Kruijswijk terecht komen - doordat de kopgroep wordt teruggepakt, of doordat hij zich laat terugzakken. Kruijswijk heeft ook de George Bennett bij zich. De Nieuw-Zeelander viel gisteren twee keer, maar stapte vandaag gewoon weer op.

58km te gaan - Loetsenko wint tussensprint

Voor de liefhebbers: Aleksej Loetsenkon wint de tussensprint in Bessans, voor Gallopin, Barguil, Nibali en Amador. De pakweg twintig renners die nog over zijn aan kop hebben twee minuten voorsprong op het peloton. Ze beginnen nu bijna aan de Iseran.

💚 @AlexeyLutsenko3 wins the Bessans Intermediate Sprint ahead of @tonygallopin and @WarrenBarguil.
💚 Alexey Lutsenko remporte le Sprint intermédiaire à Bessans devant Gallopin et Barguil.#TDF2019 pic.twitter.com/qBiHOQFHSN

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

63km te gaan - Kopgroep boven op de Madeleine

De kopgroep heeft de top van de Col de la Madeleine bereikt. Damiano Caruso was als eerste boven. Nu een klein stukje dalen, gevolgd door tien kilometer betrekkelijk vlak terrein, en dan begint de klim naar het dak van de Tour: de Col de l'Iseran. Zo ziet de beklimming eruit:

Kaartje ASO

65km te gaan - Mollema lost uit kopgroep

Meerdere renners kunnen het tempo in de kopgroep niet meer bijbenen. Onder hen Bauke Mollema en Fabio Aru. Ze zakken terug in de richting van het peloton. De voorsprong van de koplopers is juist iets groter geworden: 1.45.

The peloton is dropping riders: @solermarc93, @BaukeMollema and @FabioAru1 are now the riders distanced. 💨
L'échappée perd des unités : Soler, Mollema et maintenant Aru sont distancés. 💨#TDF2019 pic.twitter.com/RLoFHESRhg

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

Pinot viel uit door spierblessure

De oorzaak van het afstappen van Thibaut Pinot is bekend: een spierblessure. „Hij beëindigde gisteren de etappe met hevige pijn. 's Avonds had het moeite met lopen", aldus zijn team Groupama-FDJ. „Zijn toestand verbeterde vandaag niet, dus heeft hij zich teruggetrokken uit de Tour.”

Twitter avatar GroupamaFDJ Équipe Cycliste Groupama-FDJ Thibaut suffers from a muscular lesion on his left thigh. Yesterday, he finished stage 18 with a sharp pain and had troubles walking in the evening. His condition didn't improve today, he just withdrew from the #TDF2019.

Tour de France voor dummies

Volg je voor het eerst de Tour de France? Of heb je een lang niet gekeken en wil je je kennis opfrissen? Lees dan deze wielergids van NRC:

Zo begrijp je alles wat er gebeurt in een wielerwedstrijd

72km te gaan - Nielsen in de aanval, maar tevergeefs

De Deen Magnus Cort Nielsen van Astana kiest de aanval. Hij demarreert uit de kopgroep, maar weet nauwelijks twintig seconden weg te komen. De groep loopt hem snel weer in.

76km - De hoogtemeters komen er gestaag bij

De afdaling van de Montée d'Aussois is achter de rug. Nu volgen er ruim veertig zware klimkilometers. Eerst naar de Col de la Madeleine (derde categorie), daarna vrijwel direct door naar de Col de l'Iseran, het hoogste punt van deze Tour. Nu rijdt het peloton op ongeveer 1.400 meter hoogte, terwijl de top van de Iseran op bijna 2.800 meter ligt.

Inmiddels blijft de voorsprong van de kopgroep min of meer stabiel, zo rond de minuut. Ook Bauke Mollema heeft zich inmiddels bij het gezelschap aangesloten. Klassementsploegen als Ineos, Deceuninck-Quickstep en Jumbo-Visma zullen de koplopers geen minutenlange voorsprong gunnen, want Uran en Valverde liggen maar vijf à zes minuten achter op het geel.

De etappe van gisteren: Quintana wint, Bernal doet goede zaken

Een snelle terugblik op de eerste Alpenetappe van deze Tour. Nairo Quintana revancheerde zich voor een slecht optreden in de Pyreneeën door mee te zitten in de ontsnapping en uiteindelijk solo de overwinning te pakken. De Colombiaan steeg naar de zevende plek in het algemeen klassement.

Daarachter, bij de favorieten, bleef het grotendeels rustig. Alleen Egan Bernal won wat tijd, ongeveer een halve minuut. Hij steeg daardoor naar de tweede plek. Julian Alaphilippe had het lastig op de Galibier, kwam terug in de afdaling en hield het geel. Steven Kruijswijk had naar eigen zeggen een slechte dag, maar hield toch stand. Hij is vierde.

Lees ook: Kruijswijk blijft in het spoor van de man die niet wil breken

Het algemeen klassement na de achttiende etappe:
1) Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
2) Egan Bernal (Team Ineos) +1.30
3) Geraint Thomas (Team Ineos) +1.35
4) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.47
5) Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +1.50

86km te gaan - Pinot stapt af

Snikkend zet Thibaut Pinot zijn fiets in de berm. Hij stapt in de ploegleidersauto van Groupama-FDJ. De Fransman, vorige week nog etappewinnaar op de Tourmalet, ligt uit de Tour, die daarmee de nummer vijf in het algemeen klassement en een van de grote kanshebbers voor de eindzege verliest. Of Pinot last had van een wespensteek of toch een knieblessure, is nog niet duidelijk.

😢 It’s over for Thibaut Pinot who suffers too much. Extremely sad.

😢 C’est fini pour @ThibautPinot qui souffre trop pour continuer. Un moment très difficile pour lui et son équipe.#TDF2019 pic.twitter.com/qr7Bab0iPk

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

89km te gaan - De situatie in de koers

Een groep van 25 renners ligt voorop en heeft een voorsprong van ongeveer een minuut gepakt op het peloton. Belangrijkste renners in de ontsnapping: Rigoberto Uran (negende in het algemeen klassement) en Alejandro Valverde (tiende). Dylan van Baarle is er ook bij. De kopgroep heeft net de top van bereikt van de tweede beklimming van de dag, de Montée d'Aussois (tweede categorie).

The peloton doesn't want to let the breakaway go, the gap stays at 40". ⏱️
Le peloton ne semble pas vouloir laisser partir l'échappée, l'écart reste à 40". ⏱️#TDF2019 pic.twitter.com/1veVzr7B3t

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

91km te gaan - Pinot in grote problemen

Thibaut Pinot, de sterkste klassementsrenner in de Pyreneeën en de nummer vijf in het algemeen klassement, is al snel na het begin van de etappe van vandaag in de problemen gekomen. De Fransman is teruggevallen uit het peloton en liet zich bij de doktersauto behandelen aan zijn been. Het lijkt erop dat Pinot door een insect is gestoken. Hij maakt een zwakke indruk en fietst tweeënhalve minuut achter het peloton.

@ThibautPinot looks hurt, he's with the medical vehicle.
❌ Thibaut Pinot semble blessé, il est à la voiture du docteur du Tour.#TDF2019 pic.twitter.com/GHuMeEElY4

— Tour de France™ (@LeTour) July 26, 2019

Welkom!

Ook vandaag doet NRC in dit blog live verslag van de Tour de France. De etappe van vandaag is slechts 126,5 kilometer lang, maar niet minder zwaar. Na drie kleinere bergjes, moeten de renners in de slotfase de Col de l'Iseran (buitencategorie) en de Montée de Tignes (eerste categorie) beklimmen. De eindstreep ligt twee kilometer na de top van die laatste berg.

Kaartje ASO