Spelen met kleuren

Deze zomer geeft Siegfried Woldhek lessen in kleurgebruik. Les 2: meer dan kleur.

Bij het kiezen van verf zijn er meer aspecten van belang dan alleen de kleur (Engels: hue). Zo zijn verven die uit één pigment zijn opgebouwd het helderst en het best mengbaar. De toonwaarde (value) bepaalt hoe licht of donker een kleur is. De intensiteit of verzadiging (chroma of saturation) gaat over hoe helder, intens, zwak of troebel de kleur is. De kleurkracht zegt iets over hoeveel verf nodig is om een krachtige oplossing te maken. De transparantie bepaalt de dekkingskracht. Een penetrerende (staining) verf zal makkelijk in het papier trekken en niet meer weg te wassen zijn. Dat komt vooral voor bij fijne pigmenten, in tegenstelling tot grove pigmenten (vaak opake kleuren) die bovenop het papier blijven liggen. En er is de korreligheid van verf (granulation). Op de verpakking staat veel informatie over onder andere het pigmentnummer, de transparantie, de penetratie en lichtechtheid.

Win een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantie-aquarel voor 1 september naar: NRC, Redactie Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar: achterpagina@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert de Achterpagina een selectie.