Salvini houdt eigen kustwachtschip tegen om migranten

De 135 migranten werden donderdag voor de kust van Malta gered. Zolang Europese landen niet met een oplossing komen, mogen de migranten niet aan land.

Matteo Salvini houdt een persconferentie in Rome.
Matteo Salvini houdt een persconferentie in Rome. Foto Yara Nardi / Reuters

Een schip van de Italiaanse kustwacht krijgt van de eigen regering geen toestemming om aan te meren, omdat het 135 migranten en vluchtelingen aan boord heeft. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft laten weten dat de migranten pas aan land mogen zodra Europese landen een oplossing hebben voor de verdeling van de kosten voor opvang en logistiek.

Het merendeel van de mensen aan boord werd donderdagavond voor de kust van Malta gered door twee Italiaanse vissersschepen. De vissers gaven de schipbreukelingen eten en drinken en zochten contact met het vasteland. Toen de Maltese autoriteiten niet reageerden, werd contact gezocht met de Italiaanse kustwacht. Eenmaal in Italiaanse wateren kreeg de kapitein van de kustwacht geen haven toegewezen om de passagiers van boord te laten gaan.

Om Italië tegemoet te komen presenteerde de Franse president Emmanuel Macron een Frans-Duits plan om bootvluchtelingen automatisch over veertien EU-lidstaten te verdelen. Matteo Salvini, tevens vice-premier, heeft van een streng vluchtelingenbeleid zijn politieke speerpunt gemaakt. Salvini heeft Italiaanse havens gesloten voor kapiteins van reddingsschepen en noemde het „Europese solidariteitsmechanisme” van Macron een flop. Buurland Malta liet vrijdag al wel 143 andere migranten toe die de Maltese kustwacht van zee had gered.

Lees ook: Macron ziet steun voor Frans-Duits migratieplan

Sinds de ‘Turkse route’ naar de Griekse eilanden en over land is afgesloten voor migranten, zijn zij aangewezen op andere routes over zee. Vanuit Tunesië en Libië betalen zij mensensmokkelaars om hen over de Middellandse Zee naar het Europese vasteland te brengen. Hoe gevaarlijk dat is, bleek donderdag toen driehonderd vluchtelingen en migranten te water raakten voor de kust van Libië. Van de 115 vermisten werden er vrijdag 62 dood aangetroffen.

Correctie (26 juli 2019): In een eerdere versie stond dat voor de kust van Libië 150 migranten vermist zijn en 73 dood aangetroffen. Het ging echter om 115 vermisten en 62 teruggevonden lichamen.