Noord-Korea: rakettest waarschuwing Zuid-Korea

De rakettest die Noord-Korea donderdagochtend uitvoerde, was volgens staatsmedia een directe waarschuwing aan het adres van Zuid-Korea.

Kim Jong-un bekijkt de rakettest.
Kim Jong-un bekijkt de rakettest. Foto: KCNA / via REUTERS

De staatsmedia van Noord-Korea hebben de rakettest van donderdagochtend een waarschuwing aan het adres van Zuid-Korea genoemd. Dat meldt persbureau AP. De Zuid-Koreanen zouden „oorlogszuchtig” zijn. Ook vindt Noord-Korea dat het land moet stoppen met de aanschaf van oorlogsmateriaal en met gezamenlijke militaire oefeningen. Noord-Korea vuurde donderdag twee korteafstandsraketten af, die in de Japanse Zee terechtkwamen.

Noord-Korea doelt waarschijnlijk op de militaire oefeningen die Zuid-Korea met de Verenigde Staten houdt. De Noord-Koreanen uitten al eerder kritiek op de gezamenlijke oefeningen van deze landen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou vrijdag hebben gezegd dat Zuid-Korea de waarschuwingen niet in de wind moet slaan.

„Noord-Korea kan niet anders dan superkrachtige wapensystemen ontwikkelen vanwege de dreiging voor ons land vanuit het zuiden.”

Lees ook: VS niet blij met conflict Japan, Zuid-Korea

Nieuw type raket

Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie legden de raketten donderdag respectievelijk ruim vierhonderd en bijna zevenhonderd kilometer af. Het zou gaan om een nieuw type raket voor de korte afstand.

De rakettest was de eerste sinds de Amerikaanse president Donald Trump Kim Jong-un de hand schudde op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Daar spraken zij af de onderhandelingen over denuclearisatie voort te zetten, maar het ziet ernaar uit dat die voorlopig stilliggen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei naar aanleiding van de rakettesten dat de optie tot hernieuwde gesprekken nog niet van tafel is. „Veel landen bluffen voordat ze beginnen met onderhandelen.”

Intussen lijdt Noord-Korea onder de economische sancties. Persbureau Reuters meldt vrijdag dat de economie van het land in 2018 voor het tweede jaar op rij is gekrompen, met de grootste mate van krimp in 21 jaar. Reuters schrijft dit aan de hand van een inschatting van de Zuid-Koreaanse centrale bank, aangezien Noord-Korea zelf geen economische gegevens naar buiten brengt.