Kabinet trekt 6 miljoen uit voor verbeteren nationale parken

Het geld komt vrij in de periode 2020-2022. Het is mede bedoeld om mensen meer bij de parken te betrekken.

Een recreant te paard in nationaal park de Drunense Duinen.
Een recreant te paard in nationaal park de Drunense Duinen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) trekt eenmalig 6 miljoen euro uit voor de verbetering van de nationale parken. Dat schrijft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld is bedoeld om de kwaliteit van de natuurgebieden te verhogen, de samenleving meer bij de parken te betrekken en de „marktpositie” van de parken te verbeteren. Zo moeten de parken meer bekendheid krijgen in het buitenland. Voor dat doel wordt nog eens 1,4 miljoen euro uitgetrokken, bovenop de 6 miljoen euro.

In haar brief noemt Schouten de parken „de pronkstukken van onze natuur” die „onze aandacht en bescherming” verdienen. Door bijvoorbeeld excursies voor schoolklassen wil Schouten de samenleving meer bij de parken betrekken. De kwaliteit van de natuurgebieden kan verhoogd worden door ze bijvoorbeeld bereikbaarder te maken voor scootmobiels.

Eigen bijdrage

De 6 miljoen euro komt volgend jaar beschikbaar en is te gebruiken tot en met 2022. Het is de bedoeling dat de provincies en de gemeenten het geld aanvullen. Schouten schrijft niet hoeveel zij dan moeten bijdragen.

Nederland telt 21 nationale parken waaronder Schiermonnikoog, de Biesbosch en de Hoge Veluwe. Vorig jaar kreeg Nieuw Land in Flevoland, dat onder meer de Oostvaardersplassen en het Markermeer omvat, de status van nationaal park.