Honderden demonstranten verzamelen zich op vliegveld Hongkong

De demonstranten roepen op tot meer democratische vrijheden voor Hongkong en willen een onderzoek naar politiegeweld tijdens betogingen. In Hongkong is het al weken onrustig.

Demonstranten op het vliegveld van Hongkong.
Demonstranten op het vliegveld van Hongkong. Foto Edgar Su/Reuters

Op de internationale luchthaven van Hongkong hebben zich vrijdag meer dan duizend demonstranten verzameld. De betogers eisen meer democratische vrijheden voor de stad die onder Chinese regering valt en scanderen leuzen als „bevrijd Hongkong”. Ook zijn ze boos over de aanval waarbij vorig weekend tientallen demonstranten in elkaar werden geslagen door mannen met stokken.

Het is al weken onrustig in Hongkong. Het begon begin juni met massale demonstraties tegen een - inmiddels uitgestelde - wet die het makkelijker maakte verdachten uit te leveren naar China. Inmiddels gaan de protestacties steeds meer over bredere onvrede van een deel van de bevolking over Hongkongs leider Carrie Lam. De demonstranten eisen meer democratie, zoals directe verkiezingen, en een onderzoek naar politiegeweld.

Op foto’s is te zien hoe honderden in het zwart geklede betogers op de grond zitten in een van de hallen van het vliegveld. „We zijn ervan overtuigd dat actie op het vliegveld de meest directe manier is om aan alle toeristen uit te leggen wat er in Hongkong gebeurt”, zegt Jeremy Tam, een voormalige piloot, tegen persbureau Reuters. De demonstranten hebben een geïmproviseerde toeristeninformatiebalie opgezet waar ze foto’s van geweld tegen demonstranten laten zien.

Lees ook: Witte shirts vs zwarte shirts: de chaos wordt almaar groter in Hongkong

Demonstranten op de internationale luchthaven van Hongkong. Foto Edgar Su/Reuters

Petitie

Inmiddels hebben 15.000 mensen een petitie ondertekend die de regering van Hongkong oproept de mannen te vervolgen die vorig weekend betogers toetakelden. Vooralsnog zijn er geen vluchten geannuleerd op Hong Kong International Airport, een van de drukste luchthavens wereldwijd. Voor zaterdag staat een grote demonstratie gepland in de wijk waar de betogers vorig weekend werden geslagen. Afgelopen week zijn zes mensen gearresteerd in verband met die aanvallen.

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie, daarna werd het deel van China. Sindsdien geniet de stad een speciale status. Het heeft een ander rechtssysteem en de 7,4 miljoen inwoners hebben meer vrijheden dan hun landgenoten op het Chinese vasteland. Dit heet het ‘een land twee systemen’-beleid.

Twitter avatar lizzlaw_ Elizabeth Law 思敏 Massive crowd but as with many protests in #HongKong, everyone is very well organised, moving over to another arrival area when the first got full. Also airport operations still going on and clear paths through crowd for people who need loo/ATM https://t.co/YDn7uMFcAu