Voor het eerst in vier jaar minder kinderen ontvoerd

Volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering heeft de afname mede te maken met vroegtijdig ingrijpen bij gezinnen waar ontvoering dreigt.

Foto iStock

Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar met bijna een kwart gedaald. Het is de eerste daling in vier jaar tijd. Volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK), dat de cijfers jaarlijks publiceert, heeft de daling medete maken met vroegtijdig ingrijpen bij gezinnen waar kidnapping dreigt.

In 2017 werden 288 kinderen ontvoerd, vorig jaar 221. In de meeste gevallen gaat het om een moeder die haar kind meeneemt zonder toestemming van de andere ouder. Naast preventieve bemiddeling bij gezinnen wijt het CIK de daling aan meer alertheid bij ouders en scherpere controle. De meeste kinderen worden naar Duitsland ontvoerd, gevolgd door Polen, België, Turkije en Spanje.

Een bekende kinderontvoeringszaak is die van het meisje Insiya. Zij werd in 2016 op tweejarige leeftijd op gewelddadige wijze vanuit Nederland ontvoerd naar India. Dat gebeurde in opdracht van haar vader, bij wie zij nog altijd verblijft. Haar ontvoerders kregen begin deze maand celstraffen tot ruim vier jaar.