Trumpblog

‘Ambassadeur Pete Hoekstra in de race voor hoge inlichtingenpost’

NYT: Pete Hoekstra genoemd als inlichtingenchef

Donald Trump overweegt Pete Hoekstra voor te dragen als nieuwe inlichtingenchef. Dat heeft The New York Times vrijdag gemeld op basis van twee anonieme bronnen. Hoekstra, nu nog ambassadeur voor de Verenigde Staten in Nederland, zou interesse hebben in de baan.

Trump is op zoek naar een nieuwe inlichtingendirecteur (DNI) nadat Dan Coats zijn aftreden aankondigde. Zondag noemde Trump John Ratcliffe Coats als beoogd opvolger, maar daar zag de president vrijdag op verzoek van Ratcliffe zelf toch van af. Hij zag de negatieve media-aandacht die de post met zich mee zou brengen niet zitten.

Hoekstra was in het verleden voorzitter van de House Intelligence Committee, de commissie in het Huis van Afgevaardigden die toeziet op het werk van de inlichtingendiensten. In die hoedanigheid heeft hij bijgedragen de oprichting van de DNI. Hoekstra is met zijn staat van dienst „beter te verteren” voor de Senaat dan Ratcliffe was, aldus The New York Times.

Trump kondigde vrijdag op Twitter aan „binnenkort” bekend te maken wie hij in plaats van Ratcliffe zal voordragen. Op de geruchten over Hoekstra heeft hij nog niet gereageerd.

Pete Hoekstra Foto Robin Utrecht/ANP

Trumps beoogde inlichtingenchef trekt zich terug

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn steun aan de beoogde kandidaat voor de positie van inlichtingenchef van de Verenigde Staten John Ratcliffe (53) ingetrokken. Daartoe heeft Trump besloten omdat Ratclife, Congreslid voor de Republikeinen, recentelijk negatief in het nieuws gekomen is. Eerder op vrijdag kondigde Ratcliffe zelf al aan dat hij zich terugtrok uit het nominatieproces.

De twee hebben overlegd, laat de president via Twitter weten. Ook schrijft hij dat Ratcliffe door de 'lamestream media' ('stomme media') „zeer oneerlijk is behandeld". De president had het Congreslid daarom geadviseerd om zich niet langer kandidaat te stellen.

Lees hier meer over Ratcliffe: Ook inlichtingenchef zit nu in Trumps kamp

Trump had Ratcliffe vijf dagen geleden nog naar voren geschoven als opvolger van Dan Coats, die eind vorige maand afzwaaide. Waarom Coats precies vertrok werd niet duidelijk. Trump en Coats hadden het in het verleden echter een aantal keer aan de stok. Binnen de Republikeinse partij staat Ratcliffe bekend als fervent aanhanger van Trump.

De Democraten vonden hem niet geschikt omdat Ratcliffe te weinig ervaring en expertise voor de functie zou hebben. Ook vreesden zij dat hij te veel op de hand van Trump zou zijn. Zo viel hij eerder deze week nog speciaal aanklager Robert Mueller aan over diens onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

De inlichtingenchef staat aan het hoofd van alle zeventien civiele en militaire inlichtingendiensten en vervult daarmee een belangrijke positie. De president zei vrijdag dat hij snel een nieuwe kandidaat naar voren zal schuiven. Vrijdag noemde hij de naam van Sue Gordon, nu nog de nummer twee bij de inlichtingendienst.

Trump doet handelsoorlog met China oplaaien met nieuwe sancties

President Donald Trump heeft nieuwe handelssancties aangekondigd tegen China omdat het land zich volgens hem niet heeft gehouden aan gemaakte afspraken. Het gaat om een importheffing van 10 procent op 300 miljard dollar (271 miljard euro) aan Chinese producten die op 1 september ingaat.

De nieuwe sancties komen bovenop de heffing van 25 procent op 250 miljard dollar (226 miljard euro) aan importgoederen. Volgens The New York Times worden dadelijk praktisch alle goederen uit China belast.

China en de Verenigde Staten zijn al maanden bezig met de onderhandelingen over een handelsdeal. In juni beloofde Trump nog geen extra sancties op te leggen zolang de onderhandelingen liepen. Nu stelt hij dat er drie maanden geleden een akkoord op tafel lag, maar China wilde dooronderhandelen. Hierna zou het land bovendien twee afspraken niet na zijn gekomen.

Een Amerikaanse vlag in Shanghai. Foto Greg Baker/AFP

China zou ten eerste hebben verzaakt „grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten” af te nemen, ook zou president Xi Jinping niets hebben gedaan om de verkoop van fentanyl aan Amerikanen stop te zetten. Deze zware pijnstiller wordt veelvuldig uit China geïmporteerd door verslaafde Amerikanen.

Hoewel Trump met de nieuwe sancties de handelsoorlog lijkt te doen oplaaien, spreekt hij donderdag over „een positieve dialoog” en over zijn „vriend Xi”. Hij stelt dat de onderhandelingen gewoon doorgaan: „we voelen dat de toekomst tussen onze twee landen heel rooskleurig is!”

Senaat stemt in met nieuwe ambassadeur VN

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag ingestemd met de benoeming van Kelly Craft voor het ambassadeurschap bij de Verenigde Naties. Zij was aangewezen voor deze positie door president Donald Trump.

Lees ook: Ik heb zelf gezien welk verschil vrouwen maken bij VN-missies

Op dit moment is Craft ambassadeur in Canada, in die hoedanigheid is ze betrokken geweest bij de handelsdeal tussen dat land en de VS. Als VN-ambassadeur volgt zij Nikki Haley op, die oktober vorig jaar haar ontslag indiende, waarna er in de afgelopen zeven maanden niemand deze positie permanent vervulde.

Craft heeft laten weten dat zij de lijn van haar voorgangster zal voortzetten. Dit betekent: het hervormen van de Verenigde Naties en zich verzetten tegen moties die tegen Israël gericht zijn.

Klimaat

Dat zij als belangrijke donor aan de Republikeinse partij - zij en haar man doneerden onder andere 2 miljoen dollar aan de campagne van Donald Trump - nu op zo'n hoge diplomatieke positie is terechtgekomen, roept vraagtekens op onder Democraten. Zij vrezen dat haar relatieve onervarenheid tot problemen zal leiden in haar functie voor de VN.

Als vrouw van een steenrijke kolenmagnaat werd Craft ook sterk bekritiseerd nadat zij tegenover Canadese media verklaarde dat zij „beide kanten” van het klimaatdebat geloofde. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling.

Tegenover de Senaat verklaarde Craft dat zij zich voor de problematiek van klimaatsverandering zou inzetten.

Twitter avatar senatemajldr Leader McConnell The Senate just confirmed @POTUS's impressive nominee for the critical role of @USUN Ambassador: Kelly Knight Craft of #Kentucky. I’m confident our entire nation will be proud of the fine service she will render as our Ambassador to the United Nations. https://t.co/8yZTeICXW0

Veto's Trump die wapendeal met Saoedi-Arabië mogelijk maken overleven Senaat

De Amerikaanse Senaat is er maandag niet in geslaagd een omstreden wapendeal met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten tegen te houden. De deal was mogelijk door drie veto's van president Donald Trump, die daarmee het Congres wilde passeren. Om die veto's van tafel te vegen, was een tweederdemeerderheid nodig, maar die werd niet gevonden.

Zowel Democraten als enkele Republikeinen hadden bezwaren tegen de wapenverkoop ter waarde van 8,1 miljard dollar (7,3 miljard euro), schrijft persbureau AP. Daarbij speelde een rol dat Trump de deal wilde toestaan zonder steun van het Congres. Ook werden zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in de landen waaraan de wapens geleverd worden. Anderen vreesden dat de wapens gebruikt zouden kunnen worden in de strijd tegen de Houthi-rebellen in Jemen, met potentieel meer burgerslachtoffers tot gevolg. Volgens het Witte Huis zouden de Verenigde Staten zich een onbetrouwbare bondgenoot tonen als de deal werd afgeblazen.

Dat de wapendeal in het Congres zou sneuvelen leek vooraf al onwaarschijnlijk. Hoewel er in de Senaat een meerderheid tegen de verkoop was, was ook al duidelijk dat de tegenstand niet groot genoeg zou zijn om een presidentieel veto te pareren.

Donald Trump en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bespreken wapenverkopen tijdens een ontmoeting in maart 2018. Foto Mandel Ngan/AFP

Trump mag geld Pentagon gebruiken voor grensmuur

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft vrijdag met een stemming van 5-4 bepaald dat 2,5 miljard dollar uit het budget van het Pentagon gebruikt mag worden voor de constructie van een muur aan de grens met Mexico. Dat meldt persbureau Reuters. Het gebruik van dit budget werd eerder door een federale rechter in Californië afgekeurd.

Lees ook: Trump probeert zijn grenscrisis af te wentelen op Mexico

Het geld, waarvan een groot deel oorspronkelijk bestemd was voor veiligheid in Afghanistan, zal bij de ongeveer 1,4 miljard dollar worden gevoegd die de regering van Trump afgelopen februari van het Congres kreeg toegewezen voor de muur, nadat de onderhandelingen zo hoog waren opgelopen dat er enkele weken een overheidssluiting was.

Na de 'shutdown' riep de Amerikaanse president de noodtoestand uit aan de grens. Hiermee is het mogelijk om onder andere het budget voor defensie te kunnen aanwenden voor zijn beloofde grensmuur. Nadat de Senaat zich hier in meerderheid tegen uitsprak - wat Trump via een veto verwierp - is het aangevochten in de rechtszaal, waarna het bij het Hooggerechtshof terechtkwam.

De bouw van een grensmuur is een belangrijke campagnebelofte van Trump. Hij vroeg eerder om ongeveer 5,7 miljard dollar hiervoor; intussen is dat opgehoogd tot een totaal van 8 miljard.

Alle vijf de conservatieve rechters - die sinds de benoeming van de laatste rechter door deze regering een meerderheid vormen in het Hooggerechtshof - stemden voor.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wow! Big VICTORY on the Wall. The United States Supreme Court overturns lower court injunction, allows Southern Border Wall to proceed. Big WIN for Border Security and the Rule of Law!

Trump sluit deal: Guatemala nu 'veilig derde land'

Guatemala wordt door de Verenigde Staten aangemerkt als „veilig derde land”, meldt persbureau Reuters. President Trump en de Guatemalteekse president Jimmy Morales hebben dat vrijdag afgesproken. Trump had eerder gedreigd importheffingen in te voeren als Morales de deal niet zou tekenen.

De beslissing heeft grote gevolgen voor migranten uit Midden-Amerika, zoals Hondurezen en Salvadoranen. Als zij naar de VS willen reizen, komen zij altijd door Guatemala en nu moeten zij in dat land asiel aanvragen.

Trump wil de instroom van migranten uit Midden-Amerika terugdringen. De afspraak met Guatemala maakt het makkelijker asielaanvragen van Hondurezen en Salvadoranen af te wijzen.

Lees ook: Trump probeert zijn grenscrisis op Mexico af te wentelen

Mark Milley nieuwe voorzitter Joint Chiefs of Staff

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de aanstelling van Mark Milley als de nieuwe voorzitter van de gezamenlijke stafchefs. Hij wordt daarmee de hoogste gezaghebber binnen de Amerikaanse krijgsmacht. Alleen de Democratische senator Jeff Merkley stemde tegen zijn benoeming, schrijft persbureau Reuters. Trump droeg Milley vorig jaar al voor als opvolger van de vorig jaar opgestapte Joseph Dunford.

Milley (61) diende eerder in onder meer Irak en Afghanistan. In 2015 werd hij hoogste officier van het Amerikaanse leger. Vanaf 1 oktober bekleedt Milley zijn nieuwe functie.

Eerder deze week stelde de Senaat landmachtveteraan en ex-lobbyist Mark Esper aan als de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt de in december opgestapte Jim Mattis op. Mattis diende zeven maanden geleden zijn ontslag in uit onvrede over Trumps besluit de Amerikaanse troepen uit Syrië en Afghanistan terug te trekken.

Lees ook: Nieuwe minister moet op Pentagon puinruimen en invloed herwinnen

Trump gebruikt veto om wapenverkoop Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten door te laten gaan

Donald Trump heeft woensdag opnieuw gebruikgemaakt van zijn presidentiële veto in de kwestie over de wapendeals met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij verwerpt daarmee een maatregel die het Congres had opgelegd. In mei bepaalde een meerderheid van het Congres dat militaire en materiële steun aan die twee landen, die zijn betrokken bij de oorlog in Jemen, moet worden geblokkeerd.

De oorlog in Jemen, waar een internationale coalitie vecht tegen Houthi-rebellen, sleept al jaren voort. Men vreest dat de aan Saoedi-Arabië en de VAE verkochte wapens worden ingezet tegen burgers. Het conflict en de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis baren mensenrechtenorganisaties en overheden zorgen. Saoedi-Arabië verloor bovendien veel politieke steun na de moord op de kritische journalist Kamal Khashoggi. Toen stopten meerdere Europese landen - waaronder het Verenigd Koninkrijk en Spanje - met de verkoop van wapens.

Britten en Amerikanen zijn bondgenoten van Saoedi-Arabië, dat hun wapentuig in de oorlog in Jemen inzet. Het verzet daartegen groeit

Het Witte Huis stelt echter dat het blokkeren van de wapendeals het verkeerde signaal zou afgeven aan „onze partners en bondgenoten”. Daarin spelen ook de toegenomen spanningen met Iran mee.

Met het pakket aan deals is ruim acht miljard dollar gemoeid, stelde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige maand. Er worden onder meer geleide raketten, bommen en munitie en hulp bij het onderhoud van vliegtuigen verkocht aan de twee landen.

De veto is een herhaling van zetten: in mei nam Trump dezelfde maatregel.

Trump levert de wapens voor oorlogsmisdrijven in Jemen, schreef Carolien Roelants eerder in haar column