‘Ring’ 2020 in Bayreuth met jong team, niet met Daniele Gatti

Wagner-festival De jonge, Finse Pietari Inkinen gaat Der Ring des Nibelungen dirigeren. Een contract met Gatti zou zijn ontbonden.

Pietari Inkinen, gefotografeerd in 2015.
Pietari Inkinen, gefotografeerd in 2015. Foto EPA/THOMAS KIENZLE

Niet Daniele Gatti, de na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag ontslagen chef-dirigent van het Concertgebouworkest, maar de jonge Finse dirigent Pietari Inkinen (1980) gaat volgende zomer de nieuwe productie van Wagners Der Ring des Nibelungen dirigeren bij de Wagner Festpiele in Bayreuth. Dat maakte het festival woensdag bekend.

Voor Inkinen wordt het zijn debuut op het Wagner-festival. Ook de regisseur, de Oostenrijker Valentin Schwarz (1989), is opvallend jong; Schwarz regisseerde zelfs nog niet eerder een Wagner-opera.

Festivalleidster Katharine Wagner kiest hiermee duidelijk voor een weg van vernieuwing en avontuur. Welke namen er verder ook gonsden voor het internationaal zeer gerenommeerde engagement, onder anderen die van de zeer ervaren Wagner-dirigent Jaap van Zweden, deze twee waren het niet.

Dat Daniele Gatti de ‘Ring’ vanaf 2020 zou dirigeren werd weliswaar nooit officieel bekendgemaakt, maar volgens Duitse media, waaronder Die Welt, lag er wel een ondertekend contract. Dat Gatti toch werd is gepasseerd, is moeilijk los te zien van zijn vertrek uit Amsterdam.