Gesloten liveblog

Teruglezen: Quintana wint 18de etappe, Bernal maakt sprong in klassement

Het Tourpeloton heeft drie cruciale dagen voor de boeg, vol loodzware beklimmingen in de Alpen. Vandaag staan er drie op het programma. De verrassende geletruidrager Julian Alaphilippe verdedigt een voorsprong van minder dan twee minuten op zijn voornaamste concurrenten, Geraint Thomas en Steven Kruijswijk.

Nairo Quintana heeft de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Colombiaan sprong op laatste klim van de dag, de loodzware Galibier, weg uit de kopgroep en kwam solo aan in Valloire. Julian Alaphilippe moest lossen op de Galibier, maar kwam terug in de afdaling en behield het geel.

Steven Kruijswijk verloor geen tijd op Alaphilippe, maar zakt wel een plek in het algemeen klassement. Dat komt door een ijzersterke rit van Egan Bernal, die wegreed bij de favorietengroep en genoeg tijd pakte om naar de tweede plaats te stijgen in de strijd om het geel. Lees hieronder ons liveblog over de etappe terug.

Nairo Quintana komt over de finish in Valloire. Foto Christian Hartmann/Reuters

Het algemeen klassement na etappe 18

1) Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
2) Egan Bernal (Team Ineos) +1.30
3) Geraint Thomas (Team Ineos) +1.35
4) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.47
5) Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +1.50
6) Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +2.14
7) Nairo Quintana (Movistar) +3.54
8) Mikel Landa (Movistar) +4.54
9) Rigoberto Uran (Education First) +5.33
10) Alejandro Valverde (Movistar) +5.58

Kruijswijk: 'Voelde me niet super'

Steven Kruijswijk had een lastige dag, zegt hij vlak na de etappe tegen de NOS. „Ik voelde me niet super. Maar ik ben de rit goed doorgekomen", aldus de Nederlander. „Het was een slopende dag. Achter me haakten ze één voor één af. Misschien was ik toch niet zo slecht als ik zelf dacht.”

Zo kwam Quintana over de finish

🏁 @NairoQuinCo wins after a long breakaway in Valloire!
🏁 Nairo Quintana s’impose au terme d’une longue échappée à Valloire !#TDF2019 pic.twitter.com/nyu9wGgtO6

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Bernal naar tweede plek in algemeen klassement

De klassementsrenners zijn nu ook binnen. Met Bernal als grote winnaar: hij pakt een halve minuut op de concurrentie, en klimt naar de tweede plek in het algemeen klassement. Kruijswijk wint de sprint van het groepje met Alaphilippe, Thomas, Pinot en Buchmann.

Bardet wordt tweede, pakt de bolletjestrui

Niet alleen Quintana herpakte zich vandaag, ook Romain Bardet kende een knappe heropleving. Hij finisht als tweede, 1.34 achter Quintana. De Fransman pakt ook de bolletjestrui af van Tim Wellens. Vorige week verloor hij net als Quintana veel tijd.

.@romainbardet takes second place and the Polka dot Jersey. 🔴⚪️
Romain Bardet prend la deuxième place et se consolera avec le @maillotapois. 🔴⚪️#TDF2019 pic.twitter.com/9DH5Po7K0T

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Quintana wint de etappe

Nairo Quintana pakt na ruim 200 kilometer koers de ritzege in Valloire. De Colombiaan, die in de eerste twee weken slecht in vorm leek en tien minuten verloor, pakt de derde Touretappezege in zijn loopbaan. Hij doet goede zaken voor het algemeen klassement, en stijgt waarschijnlijk naar de zevende plek.

¡GRANDE @NairoQuinCo! 🏆

The Colombian with a fantastic solo victory! 🇨🇴
Le colombien s'impose en solitaire ! 🇨🇴#TDF2019 pic.twitter.com/JsJwYNpddF

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Laatste kilometer

Het kan bijna niet meer misgaan voor Nairo Quintana. De Colombiaan moet in de natte laatste kilometer overeind blijven, en dan heeft hij de etappezege binnen.

3km te gaan - Kruijswijk op kop in de afdaling

Nu is het Kruijswijk die op kop gaat in de favorietengroep. Alaphilippe zit in zijn wiel. Quintana moet nog iets meer dan twee kilometer. Hij is in Valloire, waar het regent.

6km te gaan - Alaphilippe is terug

Meesterdaler Alaphilippe is terug bij de andere favorieten, haalt hen in en rijdt meteen een stukje bij hen weg. Gaat de Fransman seconden pakken in plaats van verliezen?

9km te gaan - Bernal virtueel op de tweede plek

Bernal heeft nog altijd een halve minuut op Pinot, Thomas en Kruijswijk. Hij schuift daarmee virtueel op naar de tweede plek in het algemeen klassement. Alaphilippes gele trui komt nog niet in gevaar: de Fransman lijkt langzaam terug te kruipen naar de favorietengroep.

13km te gaan - Alaphilippe lost

De tempoversnellingen bij de favorieten zijn te veel voor Alaphilippe. De geletruidrager lost. Maar de top is niet ver meer, en Alaphilippe is een geweldige daler. Hij moet zeventien seconden goedmaken. Kruijswijk rijdt nog bij de favorieten, die Thomas inmiddels weer hebben bijgehaald.

.@GeraintThomas86 is caught at the summit, more than 6' behind @NairoQuinCo. ⏱️
Thomas est repris au sommet, plus de six minutes après Quintana. ⏱️#TDF2019 pic.twitter.com/9y337BkCHk

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

15km te gaan - Ook Thomas demarreert

Ook Tourwinnaar van vorig jaar Geraint Thomas is weg gesprongen uit de favorietengroep. Hij gaat achter zijn ploeggenoot Bernal aan, die hem virtueel voorbij is in het algemeen klassement.

18km te gaan - Quintana als eerste boven, Bernal is echt weg

Nairo Quintana lijkt op weg naar de dagzege. Hij komt als eerste boven op de Galibier, twee minuten voor Bardet. Zes minuten achter hem lijkt Bernal definitief te zijn gesprongen uit de favorietengroep. Hij pakt bijna een halve minuut.

⏱️ @Eganbernal increases the gap to the other favorites: the Colombian has a 30" lead!
⏱️ Egan Bernal creuse l'écart sur les autres favoris : le colombien a 30" d'avance !#TDF2019 pic.twitter.com/FJbvTiBmHW

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

19km te gaan - Bernal kiest de aanval

Eindelijk actie bij de favorieten. Bernal, de drager van de witte trui, rijdt weg. Hij slaat een klein gaatje.

21km te gaan - Quintana pakt een minuut

Niemand lijkt Quintana te kunnen stoppen. Twee kilometer onder de top van de Galibier heeft hij een minuut op zijn naaste belagers, Bardet en Loetsenko. De favorieten heeft de Colombiaan van Movistar op bijna zes minuten gereden.

Kruijswijk verliest intussen zijn voorlaatste helper, Laurens De Plus. Alleen George Bennett, de man die eerder vandaag nog hard viel, fietst nog aan de zijde van de Jumbo-Visma-kopman.

⛰️ Col du Galibier - 3 KM

⏱️ @NairoQuinCo extends his lead: 55" over @romainbardet and @AlexeyLutsenko3 and 5'30" over the peloton
⏱️ Nairo Quintana augmente son avance : 55" sur Bardet-Lutsenko et 5'30" sur le peloton.#TDF2019 pic.twitter.com/H4hiUd7UNA

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

23km te gaan - Nog geen spektakel bij de favorieten

Nog een paar kilometer tot de top van de Galibier, maar in de favorietengroep gebeurt nog weinig. Alaphilippe, Thomas, Kruijswijk, Pinot en Bernal lijken allemaal nog redelijk makkelijk omhoog te gaan. Ze hebben ook allemaal nog een of meerdere knechten bij zich. Het tempo ligt niet al te hoog, want het verschil met koploper Quintana is opgelopen tot 5.30.

26km te gaan - Quintana is weg

Nairo Quintana is ervandoor! Hij rijdt weg bij zijn vier medekoplopers, en slaat een gat. Binnen een kilometer pakt hij dertig seconden. Een gevaar voor de gele trui is de Colombiaan niet direct: hij ligt bijna tien minuten achter. Hij kan wel de top tien van het algemeen klassement binnenkomen.

⚡️ @NairoQuinCo attacks! No-one is able to follow the Colombian!
⚡️ Attaque de Nairo Quintana ! Personne ne peut suivre le colombien !#TDF2019 pic.twitter.com/7xzbDSUNbu

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

27km te gaan - De strijd vooraan gaat verder

In de kopgroep blijven de aanvallen doorgaan, waardoor sommige renners zijn gelost. Er zijn nu nog vijf man over: Quintana, Bardet, Loetsenko, Woods en Caruso. 4.30 achter hen rijden de favorieten, waar Team Ineos nog altijd het tempo bepaalt. Poels rijdt nu voorop.

💥 After @AlexeyLutsenko3's attack, there are now only 5 riders at the front as we move through Lautaret.
💥 Après une attaque de Lutsenko, ils ne sont plus que cinq à l'avant au passage au Lautaret.#TDF2019 pic.twitter.com/8CFonQpGD6

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

31km te gaan - Groep-gele trui ligt nog vijf minuten achter

Het zal erom spannen of de koplopers vooruit blijven. De eerste groep - inmiddels weer bestaand uit een man of tien - ligt vijf minuten voor de op de groep-gele trui. Qua kilometers is de Galibier voor de helft beklommen, maar het zwaarste deel moet nog komen. In de favorietengroep moet de echte strijd ook nog losbarsten. De vijf minuten kunnen dus snel verdwijnen.

33km te gaan - Ineos op kop in de favorietengroep

Team Ineos voert de favorietengroep aan in de eerste kilometers van de Galibier. Castroviejo rijdt vooraan, gevolgd door Poels. Klassementsmannen Bernal en Thomas houden zich achter hen schuil. Favorieten als Kruijswijk en Alaphilippe vertonen nog geen tekenen van zwakte.

36km te gaan - De kopgroep is weer doormidden

De kopgroep is alweer uiteengevallen in twee delen. Helemaal voorop rijden zes renners: Ties Benoot van Lotto-Soudal, Serge Pauwels van CCC en Aleksej Loetsenko van Astana, Mikaël Cherel van AG2R, Michael Woods van Education First en Lennard Kämna van Sunweb. Ze hebben twintig à dertig minuten gepakt op hun achtervolgers, onder wie Bardet en Quintana. Bolletjestruidrager Wellens en Van Baarle zijn er niet meer bij, zij hebben moeten lossen.

⚡️ The breakaway is cut in two, with @AlexeyLutsenko3 and @rusty_woods leading and @AdamYates7, @romainbardet and @NairoQuinCo falling behind.
⚡️ L'échappée s'est scindée en deux : Lutsenko et Woods sont devant ; Yates, Bardet et Quintana sont derrière.#TDF2019 pic.twitter.com/6eNGtYh0Ky

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

42km te gaan - De klim is begonnen

De ene na de andere renner probeert weg te springen uit de kopgroep terwijl de renners het officiële begin van de Galibier bereiken. De klim duurt 22 kilometer, waarna de renners nog negentien kilometer moeten dalen richting Valloire. De groep met de gele trui ligt minder dan vijf minuten achter de koplopers.

The Yellow Jersey's group is led by @TeamINEOS, who are able to reduce the gap to the breakaway. ⏱️
Le groupe Maillot Jaune est mené par le @TeamINEOS, qui réduit l'écart avec l'échappée. ⏱️#TDF2019 pic.twitter.com/dr5c4sg6Ia

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

48km te gaan - Daar is de Galibier

De laatste en zwaarste beklimming van de dag, de Col du Galibier, staat voor de kopgroep op het punt van beginnen. De koplopers zijn trouwens met meer dan zojuist: de twee leidende groepjes zijn samengesmolten tot een grotere club van zestien renners.

Kaartje ASO

55km te gaan - Negen man voorop

De stand van zaken in de koers heeft zich in de afdaling gestabiliseerd: negen man rijden nu voorop, met zo'n veertig seconden voorsprong op een groepje achtervolgers. Onder het leidende negental zijn Quintana, Bardet en de voormalige solokoploper Bernard. Dylan van Baarle rijdt in de achtervolgende groep. De favorieten doen het wat rustiger aan in de afdaling en zitten nu zes minuten achter de kopgroep.

De Galibier, de op één na hoogste berg van deze Tour

Nu mogen de renners hun benen even laten ontspannen in de afdaling van de Izoard, maar straks moeten ze weer vol aan de bak. En hoe: de Col du Galibier, de laatste klim van de dag, is de op één na hoogste beklimming van deze Tour. De top ligt op 2.642 meter. Dat is honderd meter lager dan de Col de l'Iseran, die morgen op het programma staat.

Het is geen toeval dat het Tour-peloton in een paar dagen zo veel zware bergen te verwerken krijgen, schreef NRC-wielerjournalist Dennis Boxhoorn al:

„De organisatie hoopt op een slagveld op basis van natuurlijke selectie, met als resultaat de ultieme wielerkampioen. Onvoorspelbaar en dus spannend tot de laatste snik. Want, redeneert de ASO, op grote hoogte reageert elk lichaam anders, zeker met al bijna drieduizend kilometer in de benen. Het klassement kan aan het slot nog volledig overhoop gaan.”

70km te gaan - Ook favorietengroep is boven

De favorietengroep heeft de beklimming van de Izoard ook achter de rug. Julian Alaphilippe, de man van wie niemand verwacht had dat hij vier dagen voor Parijs nog in het geel zou rijden, bungelde vlak voor de top achteraan de groep. Spaarde hij zijn krachten of had hij het echt lastig?

Lees ook: Als er in Parijs maar een Fransman op het hoogste treetje staat

75km te gaan - Bernard ingehaald op de top van de Izoard

Bernard blijft inderdaad niet tot de finish vooruit, wat heet: hij haalt de top van de Izoard niet eens in zijn eentje. Romain Bardet en Damiano Caruso halen hem net in. Die laatste wint de bergsprint. De koplopers zijn nu aan de twintig kilometer lange afdaling begonnen.

💪 Fierce battle between Damiano Caruso and Romain Bardet at the top of the Col d'Izoard. They catch Julien Bernard. The Italian is first on the line. ⛰

💪 Grosse bataille entre Damiano Caruso et Romain Bardet au sommet du Col d'Izoard. L'Italien passe en tête. ⛰ #TDF2019 pic.twitter.com/Tq8rKDsKJ3

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

76km te gaan - Bijna boven op de Izoard

Bernard zit in de laatste kilometer van de Col d'Izoard. Zijn voorsprong op de groep met Quintana, Bardet en Nederlander Dylan van Baarle is een halve minuut. Daar weer dertig seconden achter rijdt nog een plukje renners, onder wie bolletjestruidrager Tim Wellens.

Of Bernard de finish ook in zijn eentje zal bereiken, is nog maar de vraag. Hij heeft vijf minuten voorsprong op de favorietengroep, en dan moet de échte climax van de etappe - de beklimming van de Galibier - nog beginnen.

78km te gaan - Alleen Bernard over vooraan

Julien Bernard rijdt nu alleen aan kop van de wedstrijd. Hij heeft een kleine veertig seconden op een groep van negen renners, met onder anderen Quintana, Bardet en Adam Yates. Voormalig koploper Van Avermaet zakt terug. Het hoge tempo in het peloton doet de voorsprong van de koplopers wel snel slinken: die bedraagt nu nog zo'n zes minuten.

80km te gaan - Alleen de favorieten blijven over in het peloton

Het harde werk van Movistar aan kop van het peloton zorgt ervoor dat vrijwel alleen de favorieten en hun helpers nog bij kunnen blijven. Kruijswijk heeft zijn twee sterkste knechten, Laurens De Plus en George Bennett, bij zich. Movistar rijdt voor Mikel Landa, de nummer zeven in het algemeen klassement. Ineos-kopmannen Thomas en Bernal hebben Wout Poels nog over als helper.

81km te gaan - Movistar voert het tempo op

Renners van Movistar gaan op kop rijden van het peloton, en voeren tijdens de beklimming van de Izoard de snelheid behoorlijk op. Direct moeten aan de achterkant van de groep flink wat renners lossen.

De strijd om de gele trui

Voor de strijd straks losbarst op de beklimming van de Galibier, nog even een blik op de stand in de strijd om het geel. De eerste zes renners zitten heel dicht bij elkaar, en maken allemaal nog een reële kans op de eindzege.

1) Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
2) Geraint Thomas (Team Ineos) +1.35
3) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.47
4) Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +1.50
5) Egan Bernal (Team Ineos) +2.02
6) Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +2.14

Lees ook: Steven Kruijswijk geldt als een van de grootste favorieten voor de Tourzege. Dit zijn de sterke punten van de Nederlander.

83km te gaan- Voorsprong koplopers wordt groter

Van Avermaet en Bernard hebben het tempo er goed inzitten. Ze rijden nu meer dan twee minuten voor hun achtervolgers. Het peloton volgt op bijna negen minuten.

Wellens doet goede zaken voor de bergtrui

Tim Wellens, de Belgische drager van de bolletjestrui, deed eerder vandaag al goede zaken in de strijd om het bergklassement. Hij zit mee in de ontsnapping en was als eerste boven op de Col de Vars. Daarmee breidde hij zijn voorsprong op de nummer twee, Thibaut Pinot, uit tot 24 punten.

⚪🔴 Tim Wellens had to fight again Romain Bardet, but he his the first one to reach the top of the Col de Vars!

⚪🔴 @Tim_Wellens a dû batailler avec @romainbardet, mais il est bien le premier au sommet du Col de Vars ! #TDF2019 pic.twitter.com/RRMBpe4mJl

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Van Avermaet en Bernard op kop

Greg van Avermaet (CCC) en Julien Bernard (Trek-Segafredo) hebben zich losgemaakt uit de grote kopgroep. Ze hebben een voorsprong gepakt van bijna 1.20. De beklimming van de Izoard is nu echt begonnen. Veel renners in de ontsnapping moeten nu lossen. Ze rijden nog wel ruim acht minuten voor het peloton.

🏁 88 KM

🚴‍♂️ Van Avermaet - Bernard
⏱️ Chasing pack / Poursuivants +1'
⏱️ Peloton +8'#TDF2019 pic.twitter.com/Al6Ro2MuwZ

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Tegenslagen voor Jumbo-Visma: Bennett gevallen, Martin uit koers

Jumbo-Visma kreeg een klein half uur geleden met een tegenvaller te maken. George Bennett, een belangrijke helper van kopman en Tourfavoriet Steven Kruijswijk, viel in de afdaling van de Col de Vars. Hij zat even versuft op de grond maar stapte toch weer op de fiets.

De Nieuw-Zeelander moest in zijn eentje een flink gat dichtrijden met het peloton. Dat kostte hem ongetwijfeld de nodige energie, die hij later in de wedstrijd niet meer kan gebruiken om Kruijswijk te helpen.

💥 @georgenbennett and @nicholasroche take a tumble! the two riders are back up but seem a little shaken.
💥 Chute de George Bennett et Nicolas Roche ! Les deux coureurs sont repartis mais semblent souffrir.#TDF2019 pic.twitter.com/tLpHkisNyQ

— Tour de France™ (@LeTour) July 25, 2019

Gisteren verloor Kruijswijk een andere belangrijke knecht. Tony Martin werd na afloop van de zeventiende etappe gediskwalificeerd vanwege een duw- en trekpartij met Team Ineos-renner Luke Rowe, die ook uit koers werd gezet. Een protest van Jumbo-Visma bracht geen verandering in het besluit van de jury.

De situatie nu: 34 renners vooruit

Inmiddels hebben de renners de eerste twee beklimmingen van de dag achter de rug. De kopgroep heeft nog iets minder dan honderd kilometer te gaan en begint bijna aan de beklimming van de Izoard.

De koplopers, 34 man in totaal, hebben ruim zeven minuten voorsprong op het peloton. De meest opvallende mannen in de ontsnapping: Nairo Quintana en Romain Bardet, klassementsrenners die eerder deze Tour al flink wat minuten aan hun broek hebben gekregen. Ook Nederlanders Dylan van Baarle en Mike Teunissen zitten in de kopgroep.

Welkom!

Welkom in dit liveblog over de achttiende etappe van de Tour de France. Vandaag rijden de renners de eerste van drie cruciale Alpen-etappes, die zullen bepalen wie er zondag in het geel Parijs binnenrijdt.

De rit gaat over 208 kilometer van Embrun naar Valloire. Onderweg moeten de coureurs vier beklimmingen over. Eentje van de derde categorie, gevolgd door een col van de eerste categorie. Tot slot staan de gevreesde Col d'Izoard en Col du Galibier op het programma: beide bergen van de buitencategorie.

Kaart ASO