Palestijnse president schort samenwerking met Israël op

Het besluit volgt op de sloop van een tiental Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem deze week.

'We zullen niet buigen voor een met brute kracht opgelegde status quo', zo stelde Abbas.
'We zullen niet buigen voor een met brute kracht opgelegde status quo', zo stelde Abbas. Foto Abbas Momani/AFP

Het Palestijnse leiderschap heeft besloten alle met Israël getekende verdragen op te schorten. Dat maakte de Palestijnse president Mahmoud Abbas donderdagavond bekend tijdens een bijeenkomst met Palestijnse leiders in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Het besluit volgt op de sloop van een tiental huizen van Palestijnen aan de rand van Oost-Jeruzalem afgelopen maandag. „We zullen niet buigen voor een met brute kracht opgelegde status quo”, aldus Abbas. De Europese Unie en verschillende VN-functionarissen hebben hun afkeur over de sloopactie uitgesproken.

Wat het besluit in de praktijk inhoudt, moet nog blijken. Abbas heeft aangekondigd dat een commissie zich over de uitvoering zal buigen, maar noemde geen concrete tijdlijn. Als de Palestijnen de samenwerking daadwerkelijk stopzetten, zou dat voor zowel Israël als de Palestijnen grote gevolgen hebben.

Nauwe samenwerking

Israël werkt op het gebied van veiligheid nauw samen met de Palestijnse autoriteiten. De Palestijnse regering heeft vaker gedreigd de veiligheidssamenwerking op te zeggen, maar heeft het nooit zover laten komen. Daarnaast komen bestuur en economie van de Palestijnse gebieden grotendeels voort uit de Oslo-akkoorden die in de jaren negentig werden getekend.

De Palestijnse en Israëlische economie zijn niet zomaar los te koppelen, zoals analist Hugh Lovatt opmerkt:

Twitter avatar h_lovatt Hugh Lovatt The Oslo Accords and subsequent agreements have created a deep Palestinian dependency on Israel in every area (health, trade, security, financial, water, electricity, etc). Suspending them would create massive shock in West Bank at a moment of existing fragility.

Het besluit komt vlak voor een aangekondigd bezoek van Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Trump, aan de regio. Kushner hoopt steun te verwerven voor zijn ‘economische vredesplan’ voor het Palestijns-Israëlische conflict. De Palestijnse president Abbas herhaalde dat de Palestijnen het plan niet zullen accepteren.