Oekraïne legt Russisch vrachtschip aan de ketting om incident Krim

Het vrachtschip zou betrokken zijn geweest bij een eerder incident tussen Oekraïne en Rusland, november vorig jaar.

De Russische olietanker Nika Spirit was volgens Oekraïne betrokken bij een eerder incident met Rusland.
De Russische olietanker Nika Spirit was volgens Oekraïne betrokken bij een eerder incident met Rusland. Foto Reuters

De Oekraïense veiligheidsdienst heeft donderdag een Russische tanker ingenomen in de zuidelijke havenstad Izmail. Het schip, dat vaart onder de naam Nika Spirit, was volgens Kiev betrokken bij een incident in november in de Straat van Kertsj. Het zou toen gevaren hebben onder de naam Neyma. De bemanning van het schip is na enkele uren vrijgelaten, meldt persbureau Reuters.

In november escaleerde een reeks incidenten tussen de twee landen in de Zee van Azov, die de door Rusland geannexeerde Krim afscheidt van Rusland zelf. Volgens Moskou voeren drie Oekraïense schepen illegaal Russische wateren binnen via de Straat van Kertsj. De Russische marine opende het vuur en nam drie Oekraïense marineschepen in. De toegang tot de zeestraat werd vervolgens geblokkeerd door een olietanker, volgens Oekraïne de Neyma.

Volgens Kiev voer het schip onder haar nieuwe naam de haven van Izmail binnen. Dat het wel degelijk om de Neyma gaat, zou blijken uit het serienummer dat bij de Internationale Maritieme Organizatie (IMO) bekend is.