Kun je wel met goed fatsoen de tuin sproeien in deze hitte?

Groene Vingers In 9 stappen naar een duurzame tuin. Vandaag: sproei verstandig.

Illustratie Ingrid van halteren

Sproeien, mag dat nog wel in deze droge tijden? Het is wachten tot de term ‘sproeischaamte’ gemeengoed wordt, maar een geroosterde tuin is ook niet duurzaam. Als het droog is valt er in de natuur steeds minder te halen voor insecten en vogels. Onze tuinen kunnen een welkome oase zijn. Door slim te sproeien haal je het optimale uit het water en verliest het leven in de tuin geen eten, drinken of huisvesting.

Haal niet meteen zodra de planten er zielig uit gaan zien de tuinslang te voorschijn, maar maak eerst even een planning. Als je vaak een beetje water geeft, gaan planten ondiep wortelen. Ze hoeven dan immers niet ver te zoeken naar wat ze nodig hebben.

Geef daarom niet vaak een beetje, maar eens per week een flinke plons. Zo worden planten gedwongen diep in de grond op zoek te gaan naar water, wat ze stukken sterker maakt. Bij droogte is het eerste laagje grond in de tuin namelijk direct de pineut. Er is geen druppeltje water te vinden en de wortels die te veel aan de oppervlakte liggen, drogen volledig uit. Dieper in de grond houden ze het veel langer vol, aangezien daar zelfs bij extreem weer nog water en voedingsstoffen te vinden zijn.

Maar al te vaak staan mensen in de brandende zon te sproeien. Dit doet meer kwaad dan goed. De helft van het water is al verdampt voor de dorstige plant er een slok van kan nemen en de kans is groot dat ze verbranden.

Geef daarom ’s avonds water, als het afgekoeld is, of ’s ochtends ruim voor de zon op de tuin komt te staan. Mik op de grond, en vermijd natte bladeren. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels en ziektes en je verspilt minder water.

Lees ook: Nog even en je waant je hier in Zuid-Frankrijk

Een tweede truc om de tuin bestand te houden tegen droogte, en ook heel handig als de vakantie eraan komt en degene die ‘de plantjes water zal geven’ dit nog wel eens vergeet, is het aanbrengen van een flinke laag organisch materiaal. Mulchen, noemen we dat. Geef eerst de wekelijkse plons water. Wacht even tot dit goed de bodem in is getrokken en ga dan aan de slag met het aanbrengen van compost. Een laag van vijf à tien centimeter zorgt ervoor dat de grond veel minder snel uitdroogt en voedt de bodem en planten.