Honderden varkens overleden door oververhitting in Middelharnis

dieren in de hitte

Het uitzonderlijk warme weer treft niet alleen mensen. Bij een veeteeltbedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis kwamen woensdag honderden varkens door oververhitting om het leven. Volgens de gemeente is het uitvallen van de ventilatie in combinatie met de hoge temperatuur de dieren fataal geworden.

De storing in het ventilatiesysteem ontstond in de nacht van dinsdag op woensdag. De Voedsel- en Warenautoriteit is een onderzoek begonnen.

De varkenshouder hield enkele duizenden varkens. De dieren die nog in leven waren, zijn ondergebracht in andere stallen op het terrein. De dode dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

„Een trieste constatering”, zei locoburgemeester Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee tegen radio Rijnmond. „Voor het bedrijf is dit natuurlijk een schok.”

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, deed eerder op woensdag al een noodkreet op twitter. In juni diende haar partij een motie in om ook een nationaal hitteplan voor dieren op te stellen, maar die motie werd verworpen.

Volgens de partij ontstaat „hittestress” bij hoge temperaturen. „Dieren raken gestresst omdat zij hun hitte niet kwijt kunnen, hebben te weinig ruimte om voldoende te bewegen of te liggen, drogen uit en een flink aantal dieren sterft van ellende.”

Hitte In het nieuws 6