Honderden reizigers slapen op Schiphol na tankstoring, vertragingen duren voort

Het brandstofsysteem op Schiphol waar zich gisteren een storing voordeed, werkt weer. De luchthaven stelt een onderzoek in naar de oorzaak.

1.300 mensen hebben op het vliegveld overnacht, vele anderen verbleven in hotels.
1.300 mensen hebben op het vliegveld overnacht, vele anderen verbleven in hotels. Foto Ramon van Flymen/ANP

De tankstoring op Schiphol van woensdag is verholpen, maar de luchthaven heeft ook donderdag nog te maken met de nasleep ervan. „Schiphol is als een horloge, alle radertjes houden samen het proces draaiend”, zegt een woordvoerder. Nu er iets tussen de wielen is geraakt, duurt het weer even voor alles goed loopt.

1.300 mensen hebben de nacht doorgebracht op veldbedjes die door het Rode Kruis waren neergezet, anderen overnachtten in hotels. In totaal zijn volgens het vliegveld „tienduizenden passagiers” gedupeerd, en moesten al driehonderd vluchten worden geschrapt. Omdat ook vandaag vluchten zullen uitvallen, raadt Schiphol passagiers aan om voor vertrek de status van hun vlucht te checken bij het vliegveld of bij hun luchtvaartmaatschappij.

De storing zat bij Aircraft Fuel Supply, een bedrijf dat de vliegtuigen bijtankt en de infrastructuur daarvoor beheert. In het systeem dat de brandstoftoevoer regelt, ontstond een elektrische storing. De brandweer, die na een melding een kijkje bij de installatie nam, stelde vast dat er rookontwikkeling was maar kan niet bevestigen of er ook brand was geweest.

Als gevolg van de storing schakelde het systeem dat de brandstoftoevoer aanstuurt zichzelf uit, waarna de druk in de leidingen wegviel en de vliegtuigen niet meer konden worden bijgetankt. Het duurde enkele uren om brandstoftoevoer weer aan de praat te krijgen omdat er nieuwe onderdelen voor nodig waren, meldt de luchthaven donderdagmiddag.

Na acht uur konden de systemen langzaam weer worden opgestart. Wanneer de gevolgen van de storing volledig voorbij zijn en alle vluchten weer kunnen vertrekken als gepland, durft Schiphol nog niet te zeggen.

Sommige reizigers waren witheet, anderen vonden het te warm om boos te worden. Lees ook deze reportage: ‘Wat een chaos. Eén benzinemannetje!’

Hitte

Schiphol stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de problemen. Een woordvoerder van de luchthaven kan niet zeggen hoe lang dat gaat duren. De hitte heeft in ieder geval niets van doen met de storing. Overigens zal de uitzonderlijk hoge temperatuur het vliegveld deze dagen wel nog extra hoofdbrekens opleveren. Buiten rijden sproeiwagens rond om te voorkomen dat hete stukken asfalt vervormen en binnen moesten extra maatregelen getroffen worden om het koel te houden.

De klimaatsystemen in de terminal zijn ingericht op „de normale Nederlandse zomer”, meldde de luchthaven woensdag al. Er is daarom onder meer mobiele airconditioning geplaatst. Desondanks kan het binnen toch wat warmer zijn dan anders.