Gouverneur Puerto Rico kondigt vertrek aan na protesten

Na twee weken van massale protesten heeft Ricardo Rosselló, de hoogste bestuurder van Puerto Rico, toegezegd op te zullen stappen als gouverneur.

Een demonstrant in San Juan, Puerto Rico, reageert op het nieuws dat gouverneur Rosselló opstapt.
Een demonstrant in San Juan, Puerto Rico, reageert op het nieuws dat gouverneur Rosselló opstapt. Foto Joe Raedle/AFP

Gouverneur Ricardo Rosselló, de hoogste bestuurder van Puerto Rico, stapt op. Na twee weken van massale demonstraties geeft hij toe aan de belangrijkste eis van de betogers. Dat maakte Rosselló woensdagavond bekend tijdens een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

De politicus, die door demonstranten Ricky wordt genoemd, zal op 2 augustus zijn functie neerleggen. Hij wordt dan vervangen door Wanda Vázquez, de huidige minister van Justitie.

Puerto Rico is een overzees gebied van de Verenigde Staten. Sinds half juli ligt Rosselló onder vuur vanwege uitgelekte chatgesprekken die hij voerde met andere politici en medewerkers. Daarin liet de gouverneur zich neerbuigend uit over de overlevenden van de orkaan Maria, die twee jaar geleden over het eiland en de rest van het Caraïbisch gebied trok. Over de trage wederopbuw na de storm heerste al langer veel onvrede. De uitgelekte chats - waarin Rosselló ook seksistische en homofobe uitspraken deed - gooiden olie op het vuur.

Demonstranten die ook woensdagavond weer op straat stonden, reageerden uitgelaten op de bekendmaking van het vertrek van de gouverneur.

Bekijk deze fotoserie van de protesten op het eiland