Geroyeerd FVD-lid Otten doet aangifte tegen Baudet wegens smaad

Volgens Henk Otten heeft de partijtop van FVD zijn goede naam en reputatie ernstig beschadigd door hem te beschuldigen van pogingen tot fraude.

Henk Otten voor zijn installatie in de Eerste Kamer.
Henk Otten voor zijn installatie in de Eerste Kamer. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het door het Forum voor Democratie (FVD) geroyeerde Eerste Kamerlid Henk Otten doet donderdag aangifte tegen het bestuur van de partij. Dat heeft Otten aangekondigd in een reeks tweets. Volgens de politicus zijn zijn goede naam en reputatie ernstig beschadigd door „ongefundeerde beweringen” door partijleider Thierry Baudet en bestuursleden Rob Rooken en Paul Fentrop. Otten werd de partij uitgezet omdat hij zou hebben geprobeerd te frauderen.

FVD heeft Otten geroyeerd omdat hij een „ongeoorloofde betaling aan een relatie” zou hebben gedaan. Ook zou er sprake zijn geweest van een „samenspanning met de toeleverancier die de valse factuur indiende”. Het gaat om Ottens vertrouweling Robert Baljeu, die kort na zijn verkiezing als Statenlid in Noord-Holland uit de fractie werd gezet wegens een „vertrouwensbreuk”.

Lees ook dit interview met Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

Otten zet donderdag op Twitter uiteen waarom de beschuldigingen volgens hem onjuist zijn. De zaak zou draaien om een bedrag van 29.000 euro dat Baljeu heeft gedeclareerd bij de gesubsidieerde, internationale tak van de partij. Volgens Otten, die de betaling goedkeurde, had Baljeu „contractueel recht” op dit geld omdat hij werk had verricht voor de partij. Otten zou het echter oneens zijn geweest met Baudet op welke rekening de kosten moesten worden geboekt.

Volgens hem draait het geschil daarom om een „boekhoudkundige verdeling van de kosten” en is er „absoluut geen sprake” van fraude. De politicus beweert dat zowel Baljeu als hijzelf zwart wordt gemaakt door de FVD-partijtop omdat zij zich publiekelijk negatief hebben uitgelaten over „de (te extreme) koers van Baudet”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt desgevraagd geen reden te zien om te denken dat er is gefraudeerd.

Twitter avatar hendrikotten3 Henk Otten 20. Aangezien de ongefundeerde beweringen van het bestuur mijn goede naam en reputatie ernstig beschadigen zal ik vandaag aangifte doen bij de Politie Amsterdam tegen Thierry Baudet, Rob Rooken en Paul Frentrop wegens smaad. Einde draadje.