Zowel AZ als FC Utrecht spelen gelijk in Europese kwalificatie

AZ speelde in een wedstrijd met weinig kansen gelijk met 0-0. Eerder op de avond kon ook FC Utrecht geen overwinning veiligstellen.

FC Utrecht-spits Gyrano Kerk in duel.
FC Utrecht-spits Gyrano Kerk in duel. Foto ANP / VI Images

AZ heeft in eigen stadion tijdens het eerste duel met BK Häcken in de tweede voorronde van de Europa League geen afstand kunnen nemen. De toeschouwers in Alkmaar kregen een wedstrijd met weinig kansen en geen doelpunten te zien (0-0). Volgende week donderdag is de return in de Zweedse stad Göteborg.

Als nummer vier van afgelopen seizoen in de eredivisie moet AZ een lange weg afleggen om de groepsfase van de Europa League te halen. Drie rondes scheiden de ploeg van de coach Arne Slot, die van assistent is gepromoveerd tot hoofdtrainer na het vertrek van John van den Brom, naar het hoofdtoernooi.

Ook FC Utrecht gelijk

Eerder op de avond deed FC Utrecht zichzelf tekort tegen HSK Zrinjski. De eredivisieclub kwam niet verder dan een gelijkspel in de eigen Galgenwaard: 1-1. Utrecht wacht zodoende een lastige return in de Bosnische stad Mostar.

De ploeg van de nieuwe hoofdtrainer John van den Brom had verreweg het beste van het spel en creëerde heel wat kansen. Zrinjski werd in de eerste helft één keer gevaarlijk en het was meteen raak via Miljan Govedarica. Na rust zette Utrecht meer druk en dat resulteerde in de gelijkmaker van Gyrano Kerk. De thuisploeg liet grote kansen om het duel daarna alsnog winnend af te sluiten onbenut.

Sander van de Streek en nieuweling Justin Lonwijk wisten in de eerste helft kansen niet te verzilveren, waarop Utrecht plotseling met 1-0 achter stond. Met een snelle omschakeling werd Govedarica gelanceerd en hij schoot de bal na een combinatie in de verre hoek langs doelman David Jensen.

Nog voor rust had Kerk een strafschop moeten krijgen toen hij door middel van een forse schouderduw onderuit werd gewerkt in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Aleksei Eskov liet echter doorspelen. Lonwijk liet daarna nog een kans op de gelijkmaker liggen.

In de tweede helft zette Utrecht de tijdrekkende Bosniërs verder onder druk, onder meer met schoten van Simon Gustafson. Kerk zorgde uiteindelijk met een fraaie volley voor de verdiende gelijkmaker. De winnende treffer viel echter niet meer, ondanks een enorme kans voor invaller Nick Venema die naast schoot.

(ANP)