Brieven

Brieven 25/7/2019

etnisch profileren (1)

Niets etnisch aan

In Je kunt niet bewijzen dat het aan je kleur ligt, maar zo voelt het wel (22/7) wordt als voorbeeld van etnisch profileren aangehaald dat jongeren met een etnische achtergrond en een dure auto vaak aangehouden worden. De werkelijkheid ligt genuanceerder. Mijn kinderen (blond en roodharig) worden om de haverklap aangehouden als ze in mijn Jaguar rijden, en als ze met mijn boot op zee varen, kunnen ze steevast rekenen op een bezoek van de Douane of de Kustwacht. Dit heeft niets met het kleurtje te maken, maar puur met de combinatie van jonge mensen met extreem dure spullen voor hun leeftijd. Zit niets etnisch aan dus.

Etnisch Profileren (2)

Politie is niet de enige

Goed dat NRC het onderwerp van etnisch profileren onder de aandacht brengt. Mijn vrouw, mijn kinderen en ik zijn hier vaak onderhevig aan. Het etnisch profileren gebeurt ook bij uitkeringsinstanties, grensbewaking en sollicitaties. Bij dit laatste is mijn ervaring dat ik door mijn etniciteit vaker wordt geacht bescheiden en dankbaar over te komen. Dat ik nooit een andere dan de Nederlandse nationaliteit heb gehad en dat mijn familie al ruim honderdtien jaar in dit land woont, doet dan niet ter zake.

klimaatverandering

Wereldwijde catastrofe

In Nog even en je waant je hier in Zuid-Frankrijk (22/7) wordt beschreven dat we in Nederland over een aantal decennia een klimaat hebben zoals dat nu in Bordeaux is, en wat de consequenties daarvan zullen zijn. Wat ik mis in dit verhaal: wat voor klimaat is er in Bordeaux te verwachten? Of in Noord-Afrika? Volgens mij verkeren we nog steeds in een ontkenningsfase over het feit dat we een wereldwijde catastrofe veroorzaken. Dus laten we gauw beginnen met het wereldwijd planten van 1,2 biljoen bomen.

Boris Johnson

Is dit democratie?

Belangrijk onderdeel van een democratie is dat een regerende meerderheidspartij bij het regeren in redelijkheid rekening houdt met de minderheid. Nu hebben 92.153 leden van de Tories besloten dat Boris Johnson zowel partijvoorzitter wordt als premier van een land van 66 miljoen inwoners, ofwel nog geen 0,14 procent van die bevolking. Gaat Johnson nu zonder nadere volksraadpleging van 99,86 procent van de Britse bevolking zijn wens om de EU te verlaten proberen te realiseren, misschien zelfs, zoals hij aankondigde, met omzeiling van het democratisch gekozen parlement ? Het zou een extreem dieptepunt zijn in de geschiedenis van de democratie en dan ook nog in die van een van de oudste democratieën ter wereld.

Lerarentekort

Fulltime is te veel

Genietend van een welverdiende vakantie na een druk schooljaar als docent, werd ik weer lastig gevallen met de mening van een schoolbestuurder. Leraren zouden meer uren moeten gaan werken, volgens Marjolein Willemsen (Beloon de leraar die langer werkt, 23/7), als oplossing voor het lerarentekort. Kort door de bocht, en het getuigt van weinig inzicht in het beroep van leerkracht. Vraag je eens af waarom er zoveel parttime gewerkt wordt in het onderwijs. Ik werk al vijftien jaar als docent. Het is de leukste baan die ik ooit gehad heb, maar zeker ook de meest veeleisende. Dat leerkrachten parttime werken heeft alles te maken met de ontstellende hoeveelheid taken die naast het lesgeven nog verwacht wordt.

Tussenkop nrc

Clickbait

In het artikel Goudmijn die een puinhoop werd (22/7) lees ik over de problematische situatie bij de Amsterdamse vuilverbranding. Boven de zin: „Met de financiële injectie is een acute sluiting van de AEB voorkomen, maar het merendeel van de ovens blijft gesloten tot alle technische euvelen verholpen zijn. Tot Napolitaanse toestanden – rottend, opgehoopt huisvuil – zal dat in Amsterdam niet leiden”, prijkt trots de tussenkop: „Napolitaanse toestanden”. Vindt u dat een correcte samenvatting? Dit is clickbait, het benadrukt het tegenovergestelde!