Amerikaans marineschip doorkruist Straat van Taiwan

Kort nadat China had gewaarschuwd dat het buitenlandse inmenging in zijn relatie met Taiwan niet zal accepteren, voerden de VS een patrouille uit.

De kruiser USS Antietam voer woensdag en donderdag door de Straat van Taiwan.
De kruiser USS Antietam voer woensdag en donderdag door de Straat van Taiwan. Foto Reuters

Een Amerikaans marineschip is woensdag en donderdag door de Straat van Taiwan gevaren. De actie kwam kort nadat China had gewaarschuwd dat het buitenlandse inmenging in zijn relatie met het eiland niet zal dulden.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Zevende Vloot zegt dat het ging om een gebruikelijke patrouille „in overeenstemming met het internationaal recht”, schrijft persbureau Reuters. De kruiser USS Antietam voer van het zuiden naar het noorden door de zeestraat. Taiwan heeft laten weten dat niks „ongebruikelijks” heeft plaatsgevonden.

Lees ook: Met schending van het Zuid-Koreaans luchtruim eisen Rusland en China hun positie op

Het Chinese ministerie van Defensie zei woensdag dat het krachtig zal optreden tegen „iedereen die Taiwan probeert te scheiden van China”. De communistische partij vindt dat het eiland deel uitmaakt van China, maar Taiwan besloot in 1949 zichzelf te benoemen tot het ‘echte’ China en is sindsdien de facto een onafhankelijke staat.

„Het Chinese leger zal zeker vechten”, stelde de Defensie-woordvoerder, „en resoluut de soevereine eenheid en territoriale integriteit van het land verdedigen.” De VS leveren wapens aan Taiwan, tot frustratie van China. De status van de eilandstaat zet al jaren de relatie tussen de twee grootmachten op scherp.

Correctie (25 juli 2019): In een eerdere versie stond dat Taiwan zich in 1949 besloot af te scheiden van het vasteland. Taiwan claimde dat jaar echter dat het het ‘echte’ China was. Dit is aangepast.