Afvalverwerker

Vervuild slib terechtgekomen in het Noordzeekanaal

Afvalverwerker Volgens het waterschap kwam bij drie incidenten „enkele tientallen tonnen” slib onbedoeld in het water terecht.

Door de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam zijn dit jaar al drie maal tienduizenden kilo’s vervuilend slib uit een Amsterdamse rioolwaterzuivering in het water van het Noordzeekanaal terechtgekomen. Dat bevestigt het waterschap Amstel, Gooi en Vecht na vragen van NRC.

Het AEB kondigde begin juli aan dat het vier van zijn zes verbrandingslijnen voor afval stillegt vanwege grote mankementen. Daardoor zoekt het waterschap acuut naar een bestemming voor het slib van zijn elf rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat slib wordt normaal gesproken verbrand bij het AEB. Onbekend was echter dat dit jaar bij het AEB al zodanige problemen waren ontstaan, dat de verwerking van slib spaak liep.

Zogeheten ‘zuiveringsslib’ uit rioolwaterzuiveringsinstallaties (afgekort rwzi’s) is een modderige substantie die vooral bestaat uit bacteriën. Daar zijn ook ziekteverwekkende soorten bij. Daarnaast bevat het slib veel fosfaat en metalen, waardoor het de waterkwaliteit schaadt.

Volgens het waterschap kwam bij de drie incidenten steeds „enkele tientallen tonnen” slib ongewild in het water terecht. Dat gebeurde bij de rwzi in het Westelijk Havengebied, die naast het AEB gevestigd is. Het waterschap legt uit dat daar slib werd „opgespaard” omdat het niet naar de verbrandingsoven kon. Daardoor zat er te veel slib in de rwzi en kon het niet meer goed bezinken, aldus een woordvoerder van het waterschap. „Bij zware regenval spoelt het slib dan mee met het gezuiverde afvalwater naar het oppervlaktewater.”

Rijkswaterstaat, dat toezicht houdt op het milieu in het Noordzeekanaal, wil desgevraagd niet oordelen of het waterschap iets te verwijten valt.

Geen plek voor slib E4-5 Lees ook over de financiële problemen bij het AEB: Afvalverwerker die een goudmijn moest worden, bleek een puinhoop