Zeilen in een optimist

Voor ons land is water al eeuwenlang een zorg én een zegen. Fotograaf David van Dam legt vast wie er op het water werken.

Foto David van Dam

Christiane Walta (17) geeft sinds een jaar zeilles bij jeugdzeilschool De Zoute Optimist in Scheveningen. De afgelopen jaren kreeg ze er zelf les, nu is het háár beurt haar kennis over te dragen aan kinderen van acht tot elf jaar. Dat is niet altijd even gemakkelijk. „Het zijn natuurlijk geen perfecte kinderen, dus ze luisteren niet altijd.”

Maar ze vindt het „superleuk” om haar „grote passie” over te brengen en de kinderen plezier te zien hebben op het water. „Het mooiste aan zeilen is dat je overgeleverd bent aan de elementen. Soms is het water rustig, soms heel wild. Je moet je daaraan aanpassen, en dat maakt het zo leuk.”