Waarschuwingsschoten

Incident met Russische ‘indringer’ boven Z-Korea

Straaljagers van de Zuid-Koreaanse luchtmacht hebben dinsdag 360 waarschuwingsschoten gelost, nadat een Russisch radarvliegtuig het luchtruim was binnengevlogen. De Russen schoten niet terug en niemand raakte gewond, aldus het ministerie van Defensie. Volgens Seoul was het de eerste keer dat het Zuid-Koreaanse luchtruim door Rusland is geschonden.

Drie Russische toestellen vlogen ’s ochtends bij een gezamenlijke oefening met Chinese vliegtuigen op Zuid-Korea af. Uiteindelijk vloog het radarvliegtuig het luchtruim van het land in. Zuid-Koreaanse jachtvliegtuigen stegen op en vuurden waarschuwingsschoten af. Daarop week het Russische toestel uit, om even later terug te keren. Weer losten de Zuid-Koreanen waarschuwingsschoten, waarna de indringer verdween.

Volgens Moskou bevond het zich boven internationale wateren. Het bestrijdt dat er schoten zijn gelost. Het incident speelde zich af boven een kleine archipel in de Japanse Zee, waarop zowel Seoul als Tokio aanspraak maakt. (AP, AFP)