In beeld

Puerto Rico: ‘reggaeton-protest’ tegen gouverneur

Al twaalf dagen op rij gaan inwoners van Puerto Rico massaal de straat op om het aftreden van hun gouverneur Ricardo 'Ricky' Rosselló te eisen. Ook wereldberoemde lokale popsterren als Ricky Martin en Daddy Yankee, de grootste krant El Nuevo Día en zelfs Rossello’s vader Pedro (gouverneur van 2003 tot 2011) riepen al op tot zijn vertrek, maar vooralsnog bleef de eilandbestuurder zitten. Aanleiding voor de diepe gezagscrisis in het overzeese Amerikaanse gebiedsdeel (3 miljoen inwoners) zijn uitgelekte chatgesprekken tussen Rosselló en andere hoge politici.
In Puerto Rico wordt al bijna twee weken gedemonstreerd voor het vertrek van gouverneur Ricardo Roselló. Hij is in opspraak geraakt na het uitlekken van 889 pagina's aan chatgesprekken, waarin hij zich zeer discriminerend uitliet over allerlei bevolkingsgroepen.
Foto Dennis M. Rivera Pichardo/AP
Zo uit de 40-jarige eilandbestuurder in conversaties met andere politici seksistische en gewelddadige opmerkingen over onder anderen een vrouwelijke financieel toezichthouder, die is aangesteld nadat het eiland failliet is.
Foto Joe Raedle/AFP
Zondag deed Rosselló enkele concessies: hij trad terug als partijleider en zei zich in 2020 niet herkiesbaar te stellen. Dit joeg de onrust juist verder aan. Betogers verzamelen zich onder meer voor 'La Fortaleza', Rosselló's ambtswoning in hoofdstad San Juan.
Foto Marco Bello/Reuters
De betogers vragen ook om zijn vertrek wegens de chats over Maria, de orkaan die in september 2017 zeker 3.000 dodelijke slachtoffers maakte. De bestuurders maken in de chats onder meer 'grapjes' over uitpuilende mortuaria.
Foto Joe Raedle/AFP
De betogers vonden Rosselló's toezeggingen niet afdoende, en begin deze week gingen ze opnieuw massaal de straat op. Maandag kwam het daarbij tot gewelddadige botsingen tussen betogers en de oproerpolitie.
Foto Marco Bello/Reuters
Het protest op Puerto Rico wordt onder meer aangevoerd door de bekendste popsterren van het eiland, onder wie Ricky Martin (met regenboogvlag). Ook de zanger komt voor in de uitgelekte chats: er worden homofobe opmerkingen gemaakt over zijn seksuele geaardheid.
Foto Joe Raedle/AFP
Een andere artiest die mee-demonstreert is Bad Bunny, momenteel een van de populairste rappers van het eiland.
Foto Eric Rojas/AFP
Ook Daddy Yankee, die in 2017 de wereldwijde zomerhit 'Despacito' had, is op het eiland om de betogers te steunen, die weer graag een selfie met hem nemen.
Foto Marco Bello/Reuters
De onrust komt niet uit het niets. Puerto-Ricanen zijn al jaren ontevreden over hun politieke klasse. Het eiland kampt met chronische geldnood en notoir slecht bestuur. Zo noemt dit protestbord de gouverneur ,,corrupt" en een ,,moordenaar". ,,Ricky, leugenaar, ga weg, want we willen je niet."
Foto Dennis M. Rivera Pichardo/AP
Deze vrouwen gaan voorop in het protest, aangezien een groot deel van de ophef zich richt op de seksistische en vrouwonvriendelijke taal in de chats.
Foto Dennis M. Rivera Pichardo/AP
De maatschappelijke onrust wordt ook gevoed door de onvrede over de trage wederopbouw na orkaan Maria. Sinds de storm bijna twee jaar geleden overtrok en voor 100 miljard dollar schade aanrichtte, zijn veel huizen en scholen alleen provisorisch hersteld.
Foto Alejandro Granadillo/Reuters
In de nacht van dinsdag op woensdag ging even het gerucht dat Rosselló bereid was af te treden. Woensdagochtend had hij dit echter nog niet bekendgemaakt.
Foto Marco Bello/Reuters
Mocht Rosselló niet vrijwillig vertrekken, dan maakt een afzettingsprocedure waarschijnlijk een behoorlijk goede kans. De betogingen van de afgelopen twaalf dagen hebben Puerto-Ricanen van uiteenlopende ideologische gezindtes verenigd in een brede afkeer van de gehele politieke klasse.
Foto Joe Raedle/AFP
Sommige betogers zeggen inmiddels ook geen genoegen te nemen met alleen het vertrek van gouverneur Rosselló. Ze willen dat er een grotere schoonmaak komt in het eilandbestuur.
Foto Joe Raedle/AFP