Noord-Korea test twee korteafstandsraketten

De rakettest komt een maand nadat Trump en Kim elkaar vriendelijk de hand schudden op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Foto EPA/KCNA

Noord-Korea heeft donderdagochtend lokale tijd twee korteafstandsraketten getest, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raketten werden afgevuurd vanaf de kuststad Wonsan en landden in de Japanse Zee, maar niet in de exclusieve economische zone van Japan.

Volgens Zuid-Korea werden twee verschillende typen raketten afgevuurd: één legde een afstand af van zo’n 430 kilometer, de ander - een nieuw model, volgens de waarnemers - ging 690 kilometer ver. De lanceringen vonden plaats om 05.34 en 05.57 uur lokale tijd. Het is niet bekend of de test geslaagd is.

Het is de eerste test sinds de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar eind vorige maand ontmoetten op de grens van Noord- en Zuid-Korea. De laatste Noord-Koreaanse raketproeven dateerden van begin mei.

Lees ook: Met zijn ‘big moment’ in Noord-Korea krijgt Trump vooral veel media-aandacht

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft bevestigd dat er zeker één projectiel is afgeschoten, dat een korte afstand heeft afgelegd.

De onderhandelingen over de denuclearisering van Noord-Korea zijn stilgelegd sinds de tweede top tussen Trump en Kim in Vietnam afgelopen februari mislukte. De VS en Noord-Korea hebben beloofd wel snel op een lager niveau gesprekken te gaan voeren, maar sindsdien heeft Pyongyang meerdere malen scherpe kritiek geuit op de militaire oefeningen die het Amerikaanse leger binnenkort gaat houden met Zuid-Korea.

Met deze rakettest staat het hervatten van de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea volgens Reuters op losse schroeven. Nationaal veiligheidsadviseur John Bolton was woensdag nog op bezoek in Zuid-Korea voor bilateraal overleg.