Oostenrijk

Kurz in opspraak door vernietiging van harddisks

Waarom wilde een zichtbaar nerveuze medewerker van de Oostenrijkse bondskanselarij in mei kort na het ‘Ibizagate’-schandaal onder valse naam vijf harddisks vernietigen? De Oostenrijkse justitie heeft inmiddels een onderzoek gelast naar de zaak.

Die lekte uit via het bedrijf Reisswolf, waar de medewerker van oud-bondskanselier Sebastian Kurz de disks liet vernietigen. Een bewakingscamera legde vast hoe de man tot drie keer toe vijf harddisks door de shredder liet halen.

Het bedrijf, dat de nog niet voldane rekening van 76 euro betaald wilde hebben, belde later het door de man opgegeven telefoonnummer en kwam er achter dat het om Arno M. ging, medewerker van de politieke staf van Kurz.

Het voorval riep vooral vragen op omdat het slechts een paar dagen na ‘Ibizagate’ kwam, een van de grootste politieke schandalen in Oostenrijk in decennia. Daarbij bleek uit videobeelden dat FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, coalitiepartner van Kurz, op Ibiza bereid was geld aan te nemen van een Russische oligarche in ruil voor politieke gunsten. Strache moest aftreden en Kurz moest plaatsmaken voor een overgangsbewind in afwachting van verkiezingen. Kurz stelt dat de vernietiging van de schijfjes een routinezaak betreft.