Kruijswijk verliest belangrijke helper door diskwalificatie

Kruijswijks ploeggenoot bij Jumbo-Visma Tony Martin is gediskwalificeerd vanwege een duw- en trekpartij tijdens de etappe van woensdag.

Tony Martin op kop van het peloton tijdens de etappe naar Albi, vorige week.
Tony Martin op kop van het peloton tijdens de etappe naar Albi, vorige week. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Steven Kruijswijk is aan de vooravond van de ontknoping in de Tour de France op opmerkelijke wijze een belangrijke helper kwijtgeraakt. De organisatie heeft zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma Tony Martin gediskwalificeerd vanwege een duw- en trekpartij tijdens de etappe van woensdag met Luke Rowe (Team Ineos). Ook Rowe is uit de koers gehaald.

Het incident speelde zich af op zo’n vijftien kilometer voor de finish. Op tv-beelden is te zien dat Martin Rowe de pas afsnijdt, waardoor de Brit bijna van de weg afraakt. Daarna lijken de wielrenners elkaar nog een paar keer te duwen. Commissarissen van wielerbond UCI zagen „gewelddadigheden” in de aanvaring, en besloten dat het duo niet meer van start mag gaan.

Bekijk hier de beelden:

Voor Kruijswijk is de diskwalificatie van Martin een tegenvaller. De Nederlander staat derde in het algemeen klassement, 1.47 achter geletruidrager Julian Alaphilippe, en wordt gezien als een van de voornaamste kandidaten voor de Tourzege. In de drie zware Alpen-etappes van donderdag, vrijdag en zaterdag kan Kruijswijk alle hulp van zijn ploeggenoten goed gebruiken. Rowe was op zijn beurt overigens een helper van Geraint Thomas (tweede in het klassement) en Egan Bernal (vijfde).

Rowe zei volgens persbureau Reuters dat hij en Martin op gangbare wijze met elkaar duelleerden om een positie vooraan in het peloton. Na afloop van de etappe gaven Martin en hijzelf elkaar een hand, aldus Rowe. „We probeerden gewoon ons werk te doen. Misschien gingen we iets te ver, maar het is wel erg hard dat we dan allebei uit de wedstrijd worden gezet. Dat verdienden we geen van beiden.”

Jumbo-Visma is in beroep gegaan bij de jury. Dat heeft weinig zin, zegt voormalig juryvoorzitter Martin Bruin tegen persbureau ANP. „Je kan niet in beroep gaan tegen een beslissing van de jury.”