Amerikaans ministerie Justitie stelt onderzoek in naar Big Tech

Hoewel de bedrijven niet bij naam worden genoemd, gaat het waarschijnlijk om Amazon, Apple, Facebook en het moederbedrijf van Google, Alphabet.

De antitrustafdeling van het Amerikaanse Ministerie van Justitie zal het onderzoek uitvoeren.
De antitrustafdeling van het Amerikaanse Ministerie van Justitie zal het onderzoek uitvoeren. Foto AP / Patrick Semansky

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Justitie een onderzoek aangekondigd naar de werkwijze van grote technologiebedrijven. Het onderzoek richt zich met name op mogelijke kartelvorming door deze bedrijven. Internationale media maken uit het persbericht van het ministerie op dat het hierbij gaat om bedrijven als Facebook, Apple, Amazon en Alphabet (Google).

In de verklaring schrijft het ministerie dat de antitrustafdeling van het ministerie gaat onderzoeken “of en hoe toonaangevende online platforms […] zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd of anderszins schade hebben berokkend aan consumenten.”

Volgens het ministerie wordt er daarbij gekeken nar bedrijven die zich bezighouden met “zoeken, sociale media en sommige online retaildiensten.” Uit deze zin zou men kunnen opmaken dat de eerdergenoemde technologiebedrijven, ook wel de Big Tech genoemd, onderzocht gaan worden.

Lees ook: Big Tech is machtig, maar er is wat aan te doen

Miljardenboetes in Europa

In Europa is dat al langer het geval. Vorige week kreeg Google een recordboete van 4,3 miljard euro van de EU omdat het bedrijf zijn marktspositie zou misbruiken en dezelfde dag werd bekend dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar Amazon omdat het Amerikaanse bedrijf mogelijk de Europese mededingingsregels overtreedt.

In de Verenigde Staten krijgt Facebook naar verluidt vandaag een boete van 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC vanwege zijn rol in verschillende privacyschandalen.

Lees ook: Google krijgt miljardenboete van de EU