Alarmfase rood in grote delen Italië door hitte

Italië maakt zich op voor twee ongekend hete dagen met temperaturen tot wel 40 graden. In veel Italiaanse steden geldt alarmfase rood. Voor deze woensdag was code rood afgekondigd in Turijn, Florence, Perugia, Brescia en Bolzano, voor donderdag komen daar Bologna, Frosinone, Genua, Pescara, Rieti, Rome, Triëst en Verona bij. Volgens de toelichting betekent code rood dat er sprake is van een noodtoestand. Wat bijzondere adviezen daarbij: tussen elf en zes niet in de zon en ook parken vermijden, omdat hoge temperaturen in Italië ook vaak gepaard gaan met hoge ozon-waarden, waar vooral kleine kinderen, bejaarden en mensen met ademhalingsproblemen last van kunnen krijgen. Ook hebben de bijen zwaar te lijden onder de voor Italië ongekend hoge temperaturen. Juni was de op één na heetste maand sinds de temperaturen in 1800 werden bijgehouden. Veel bijen vliegen simpelweg niet meer. Er wordt minder stuifmeel verspreid, minder nectar geoogst en minder honing geproduceerd.

Kale weilanden in Frankrijk

De Franse regering wil dat de Europese Commissie in oktober niet de helft maar al 70 procent van de jaarlijkse landbouwsubsidies voor boeren overmaakt. Die maatregel zou Franse boeren, die door de droogte in de problemen zijn gekomen, enige lucht moeten geven. Met de warmte en de droogte zijn veel weilanden inmiddels helemaal kaal. Behalve de gewassen van boeren (in het bijzonder maïs) heeft ook de natuur zwaar te lijden onder de droogte. Donderdag wordt het gemiddeld 42 graden in Frankrijk. In Parijs zijn vanwege de hittegolf beperkende maatregelen ingesteld voor het autoverkeer. Parkeren is dinsdag gratis.

Duitsland: pas op met korte broek

Nu de hitte – vooral in het westen van Duitsland – de komende dragen richting 40 graden dreigt te gaan, moeten werkgevers er rekening mee houden dat ze verplicht zijn om maatregelen te nemen. De temperatuur in ruimtes waar gewerkt wordt, moet „voor de gezondheid dragelijk zijn”, stelt de Arbeitsstättenverordnung. Om precies te zijn, aldus een andere regel: de luchttemperatuur mag niet warmer zijn dan 26 graden. Loopt de hitte verder op, dan moet de werkgever maatregelen nemen. Op hittevrij kan de werknemer geen aanspraak maken. Wel op andere werktijden, minder lichamelijk inspannend werk of een minder strikte ‘dress code’. Toch waarschuwt een bond voor de ‘strand-look’. „Korte broeken en hawaïhemden spelen steeds weer een rol bij ontslagprocedures.”