Acteur Rutger Hauer (75) na kort ziekbed overleden

De acteur won een Golden Globe en twee Gouden Kalveren en werd bekend door rollen in onder meer Floris, Turks Fruit en Blade Runner.

Rutger Hauer in 2014 op het festival Film by the Sea in Vlissingen.
Rutger Hauer in 2014 op het festival Film by the Sea in Vlissingen. Foto Remko de Waal/ANP

Acteur Rutger Hauer is vorige week vrijdag op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden, meldt persbureau ANP woensdag op basis van een verklaring van Hauers familie. De acteur, die onder meer een Golden Globe en twee Gouden Kalveren won, is woensdag in besloten kring begraven.

Het is nog onduidelijk waaraan Hauer, bekend van onder meer de films Turks Fruit en Blade Runner, is overleden. Hauer begon zijn carrière eind jaren zestig in de toneelwereld. Hij kreeg een hoofdrol in de televisieserie Floris en werd vervolgens gevraagd om een van de hoofdrollen te vertolken in de film Turks Fruit (1973) van regisseur Paul Verhoeven, naar het boek van Jan Wolkers. Ook speelde hij in de in 1977 verschenen film Soldaat van Oranje de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema.

In 2013 interviewde NRC Hauer over de natuurdocumentaire North America: ‘Je moet vergeten dat ik het ben’

Daarna vertrok Hauer naar Hollywood. Hij kreeg onder meer rollen in de sciencefiction-film Blade Runner en de oorlogsfilm Escape from Sobibor. Voor die laatste rol ontving Hauer in 1988 de prestigieuze filmprijs de Golden Globe. Later was hij te zien in de HBO-serie True Blood.

Naast zijn acteerwerk zette Hauer zich in voor verschillende goede doelen, waaronder het Rode Kruis en het Aidsfonds. Ook richtte de acteur zijn eigen stichting op, de Starfish Association. De stichting bevestigde woensdag het overlijden van Hauer. In 2013 werd Hauer, geboren in Breukelen, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Meerdere oud-collega’s van Hauer reageerden woensdag verdrietig op het nieuws van zijn overlijden. Tegenover persbureau ANP zegt regisseur Paul Verhoeven, met wie Hauer in het begin van zijn carrière veel samenwerkte: „Er zijn mensen van wie de aanwezigheid in je leven zo vanzelfsprekend is dat je je niet kan voorstellen dat het opeens afgelopen is”. Ook actrice Monique van de Ven, Hauers tegenspeler in Turks Fruit zegt zijn overlijden te betreuren: „Hij heeft 47 jaar deel uitgemaakt van mijn leven”.