VS

Trump en Congres bereiken akkoord over verhoging van het schuldenplafond

VS Het schuldenplafond wordt verlengd tot na de verkiezingen van 2020. Uitgaven van de federale overheid stijgen flink.

De Amerikaanse president Trump en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de federale begroting en verhoging van het schuldenplafond. Dat heeft Trump maandag aangekondigd op Twitter.

Onder het akkoord wordt het schuldenplafond tot juli 2021 opgeschort, meldt Reuters. Door het departement van Financiën de autoriteit te geven om geld te blijven lenen, wordt voorlopig voorkomen dat de overheid een deel van zijn schulden niet kan aflossen. Volgens voorspellingen zou dat in september voor het eerst gebeuren als er geen akkoord zou worden gesloten.

Bovendien worden mogelijke sluitingen van de overheid afgewend tot na de presidentsverkiezingen in november volgend jaar.

Overheidsuitgaven gaan de komende twee jaar met miljarden dollars omhoog, ondanks de forse belastingverlaging die Trump en de Republikeinen in 2017 doorvoerden. Mogelijk doorbreekt het begrotingstekort van de overheid zo volgend jaar de grens van 1.000 miljard dollar (892 miljard euro).

Uitgaven van de federale overheid, buiten schuldbetalingen om, lopen komend jaar op van 1.320 miljard tot 1.370 miljard. Stijgingen in militaire uitgaven onder Trump worden voortgezet en komen volgend jaar uit op 738 miljard. Ook niet-militaire bestedingen lopen op.

Het akkoord met de Democratische en Republikeinse leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, bereikt na wekenlange onderhandelingen, prees Trump als „een echt compromis”.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, bevestigde het akkoord in een gezamenlijke verklaring met Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat. Pelosi wil dat het akkoord nog deze week wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, voor het begin van het zomerreces.

Daarna moet het worden goedgekeurd door de Senaat, waar Trumps Republikeinse partijgenoten in de meerderheid zijn. Vervolgens kan Trump zijn handtekening onder het akkoord zetten. (NRC)