Trump en Congres bereiken akkoord over begroting

Met het akkoord wordt het schuldenplafond verlengd tot na de verkiezingen van volgend jaar. Uitgaven van de federale overheid gaan flink omhoog.

President Donald Trump maandag in het Witte Huis.
President Donald Trump maandag in het Witte Huis. Foto Jonathan Ernst / Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump en de leiders van het Congres hebben een akkoord bereikt over de federale begroting en verhoging van het schuldenplafond. Dat heeft Trump maandag aangekondigd op Twitter.

Met het akkoord wordt het schuldenplafond met twee jaar opgeschort, tot juli 2021, meldt persbureau Reuters. Het Congres voorkomt dat de Amerikaanse overheid een deel van zijn schulden niet kan aflossen door het departement van Financiën toe te staan geld te blijven lenen. Volgens voorspellingen zou dat in september voor het eerst in de geschiedenis gebeuren als er geen akkoord zou worden gesloten.

Bovendien worden mogelijke sluitingen van de Amerikaanse overheid afgewend tot na de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Uitgaven gaan de komende twee jaar met miljarden dollars omhoog, ondanks de forse belastingverlaging die Trump en de Republikeinen in 2017 hebben doorgevoerd. Mogelijk doorbreekt het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid daardoor volgend jaar de grens van 1.000 miljard dollar (892 miljard euro).

Militaire uitgaven blijven stijgen

Uitgaven van de federale overheid, buiten schuldbetalingen om, lopen komend jaar op van 1.320 miljard dollar (1.180 miljard euro) tot 1.370 miljard dollar (1.224 miljard euro). Onder Trump worden de stijgingen in militaire uitgaven voortgezet, volgend jaar komen die uit op 738 miljard dollar (659 miljard euro). Ook niet-militaire bestedingen lopen op.

Het akkoord met de Democratische en Republikeinse leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, dat is bereikt na wekenlange onderhandelingen, is door Trump geprezen als „een echt compromis”.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, bevestigde het akkoord in een gezamenlijke verklaring met Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat. Pelosi wil dat het akkoord nog deze week wordt goedgekeurd door het Huis, voor het begin van het zomerreces.

Daarna moet het worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Republikeinse partijgenoten van Trump in de meerderheid zijn. Vervolgens kan Trump zijn handtekening zetten.