Telecom

‘Huawei hielp Noord-Korea bij bouw 3G-netwerk’

Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft Noord-Korea in het geheim geholpen bij de aanleg van een draadloos telecomnet in het land. De Amerikaanse krant The Washington Post heeft gelekte interne documenten van Huawei hierover ingezien. De onderneming zou met een Chinees overheidsbedrijf van 2008 tot 2016 het eerste publieke 3G-netwerk in Noord-Korea hebben gebouwd. The Washington Post kreeg de documenten, waaronder spreadsheets en contracten, van anonieme oud-medewerkers van Huawei. Het bedrijf gebruikte Amerikaanse onderdelen en kan door levering aan Noord-Korea een Amerikaans exportverbod hebben geschonden.

In een verklaring laat Huawei weten dat het „zakelijk niet aanwezig is” in Noord-Korea. Een woordvoerder ging volgens de krant niet in op de vraag of het bedrijf eerder wel zaken met het land deed. De woordvoerder wilde de authenticiteit van de gelekte documenten ook niet bevestigen. Het nieuws over Huawei komt op een gevoelig moment, omdat het bedrijf een rol speelt in de gespannen relatie tussen China en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump is bang voor spionage van de Chinese overheid via Huawei en plaatste het bedrijf daarom op een zwarte lijst. Huawei mag nu geen technologie leveren aan Amerikaanse bedrijven. (NRC)