Ricardo Rosselló

Massaal protest tegen gouverneur Puerto Rico

In Puerto Rico zijn maandag zeker tienduizenden demonstranten de straat opgegaan om het aftreden van de gouverneur te eisen. Ze trekken over een snelweg in hoofdstad San Juan. Het is de grootste demonstratie in twee decennia, meldt AP.

De demonstranten, in zwarte T-shirts, slaan op potten en pannen en zwaaien met de blauw-rood-witte vlag van Puerto Rico. Schattingen over het aantal betogers lopen uiteen. Reuters meldt honderdduizenden, AP tienduizenden.

Eerder in juli lekten privéchatgesprekken van gouverneur Ricardo Rosselló uit waarin hij homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken doet. Ook liet hij zich laagdunkend uit over slachtoffers van orkaan Maria, die in 2017 duizenden mensen het leven kostte.

De ophef over de gelekte gesprekken wakkerde een sluimerende woede aan onder de bevolking over vermeende corruptie van de regering en de nalatige aanpak van de gevolgen van de orkaan. Sinds de publicatie van de 889 pagina’s aan privégesprekken op 13 juli gingen Puerto Ricanen demonstreren.

Puerto Rico is sinds 1898 een territorium van de VS. Er wonen ruim drie miljoen mensen. Puerto Ricanen zijn Amerikaans staatsburger, maar hebben veel minder rechten dan Amerikanen op het vasteland. Zo mogen zij niet stemmen bij presidentsverkiezingen. (NRC)