Hitteplan in hele land van kracht

Waarschuwingen Het RIVM en het KNMI waarschuwen voor de gevolgen van de mogelijk extreme temperaturen komende dagen.

Vanaf dinsdagmorgen is dinsdagmorgen officieel het Nationaal Hitteplan van kracht gegaan in heel Nederland. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek”, aldus het RIVM.

Kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met overgewicht en chronisch zieken, wordt aangeraden extra te drinken en vooral luchtige kleding te dragen. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor het hele land, met uitzondering van het Waddengebied. Het weerinstituut waarschuwt ook voor hoge zonkracht, de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht. Zulke straling is schadelijk voor de huid. De komende dagen kan de zonnekracht oplopen tot 7 op de UV-index: dit houdt in dat de onbeschermde huid al binnen vijftien minuten kan verbranden. Het RIVM raadt aan om dan tussen 11.00 uur en 16.00 uur uit de zon te blijven.

Spoorwegbeheerder ProRail neemt extra maatregelen omdat de hitte een verhoogd risico op storingen veroorzaakt. Extra verkeersleiders en storingsploegen moeten incidenten zo snel mogelijk oplossen. Bij hoge temperaturen kan het staal van spoorstaven uitzetten, waardoor er kronkels in de rails ontstaan. Rijkswaterstaat gaat automobilisten die met pech langs de snelweg staan, direct helpen. De NVWA voert extra controles uit op veetransporten. (ANP/NRC)