Kartelregels voor zzp’ers verruimd

ACM De kartelregels worden soepeler. Zzp’ers mogen van de toezichthouder straks soms samen prijzen afspreken.

Zzp’s mogen binnenkort onder voorwaarden collectief met opdrachtgevers onderhandelen over tarieven. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die toeziet op eerlijke concurrentie. Zelfstandigen zonder personeel mogen nu geen gezamenlijke afspraken maken: zij maken zich dan schuldig aan kartelvorming.

Met haar plan mikt de ACM op zelfstandigen die bijzonder lage tarieven rekenen. Zij mogen straks collectief onderhandelen om hun uurtarief tot 16 euro te verhogen, het wettelijke minimum dat het kabinet in 2021 wil invoeren. De ACM wil daarop vooruitlopen. Ook wil ze zzp’ers onderlinge afspraken toestaan om kosten voor hun werk, zoals verf en kwasten voor schilders, te verrekenen om boven het bestaansminimum uit te komen.

Samen onderhandelen wordt ook mogelijk voor zzp’ers in een zogenoemde zij-aan-zijconstructie. Daarbij werken zelfstandigen samen met werknemers, en zijn werkzaamheden en arbeidsafspraken in de praktijk identiek. Deze ‘schijnzelfstandigen’ worden niet meer gezien als ondernemers, aldus de ACM. Zzp’ers in zo’n constructie mogen samen ook meer vragen dan 16 euro per uur.

Welke zzp’ers de ACM als schijnzelfstandige ziet, hangt niet af van de definitie in de komende zzp-wet. Als leidraad hanteert de ACM een rechtszaak uit de muziekwereld, zegt de woordvoerder. In deze zaak uit 2015 besloot het hof in Den Haag dat zzp-muzikanten die invallen in een orkest recht hebben op dezelfde tarieven en voorwaarden als de vaste orkestleden die onder de cao vallen.

Het is de bedoeling dat de veranderingen over uiterlijk twee maanden ingaan. (NRC)