In beeld

De nieuwe premier van het VK: 14 keer Boris Johnson in beeld

De Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk hebben dinsdag Boris Johnson verkozen als opvolger van premier Theresa May. Johnson is geen onbekend gezicht in Westminster, zo was hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Londen.

Johnson, wiens volledige naam Alexander Boris de Pfeffel Johnson is, werd onder meer in Brussel en Oxford geschoold.
Stefan Rousseau / AFP
Voor Johnson de politiek in ging, was hij hoofdredacteur van het conservatieve tijdschrift The Spectator. Voor die tijd had hij al voor de kranten The Telegraph en The Daily Mail gewerkt.
Jim Watson / AFP
In 2008 werd Johnson verkozen door de Londenaren als burgemeester, hij was voor het eerst in functie te zien tijdens een hindoeïstisch festival in Londen.
Lewis Whyed / AP
Kort na zijn aantreden in 2008 was Johnson met de Olympische vlag te zien in Beijing. Zij jasje bleef daarbij ontknoopt, wat tot een klein diplomatiek relletje leidde.
Jewel Samad / AFP
Tijdens zijn burgemeesterschap van de Britse hoofdstad zette hij onder meer in op een publiek fietsverhuursysteem, dat de bijnaam 'Boris Bikes' kreeg.
Facundo Arrizabalaga / EPA
In 2012 werd Johnson voor een tweede keer verkozen als burgemeester van Londen. Gedurende zijn tweede termijn voerde hij grote veranderingen door aan het openbaar vervoersnetwerk van de miljoenenstad, zoals de invoering van een nachtnetwerk op het metrospoor.
Stefan Wermuth / Reuters
Lang voor dat hij in de race was als premier, was Johnson al een opvallend figuur door zijn markante uitspraken. Zo zei hij eerder dat de kans dat hij ooit premier zou worden, ongeveer "even groot was als dat hij als olijf zou reïncarneren".
Daniel Leal Olivas / AFP
Van juli 2016 tot juli 2018 was Johnson minister van Buitenlandse Zaken. Hij stapte op uit onvrede over Theresa Mays afhandeling van de Brexit en de voorloper van haar Brexit-akkoord, het Chequers-plan.
Niklas Hallen / AFP
Johnson was een prominent gezicht gedurende de Brexit-campagne. Gedurende die campagne werd beloofd – onder meer door Brexit-kopstuk Nigel Farage – dat de gezondheidszorg er 350 miljoen pond per week bij zou krijgen als het VK uit de EU zou stappen. Die claim bleek onjuist.
EPA
Naast Farage voerde Johnson campagne om het VK uit de EU te krijgen. Sinds hij zijn kandidaatschap voor het leiderschap van de Tories bekendmaakte, heeft hij gezegd dat een No Deal-Brexit wat hem betreft niet is uitgesloten, tot onvrede van sommige Conservatieven.
Peter Nicholls / Reuters
De afgelopen weken voerden de overgebleven twee kandidaten bij de Conservatieve partij campagne: naast Boris Johnson was ook minister Jeremy Hunt kandidaat. Johnson wist recent de aandacht op zich te vestigen door met een haring in een zakje te zwaaien tijdens een toespraak. Daarmee wilde laten zien hoever de macht van ‘Brusselse bureaucraten’ strekt (dat haring altijd in koelzakjes getransporteerd moet worden, bleek overigens niet waar te zijn)
Tolga Akmen / AFP
Hoewel Johnson twee keer zo veel stemmen kreeg als zijn tegenkandidaat Jeremy Hunt, zag niet iedereen zijn premierschap zitten. Zijn kandidaatstelling bij de Tories leidde ook tot demonstraties, zoals hier bij Downing Street.
Tolga Akmen/ AFP
In het verleden stelde Johnson zich niet altijd diplomatiek op. Zo vergeleek hij oud-premier Tony Blair ooit met een soort ingevet varkentje en noemde hij de invloed van de Chinese cultuur 'praktisch onbestaand'.
AFP
Johnson kreeg in totaal 66 procent van de stemmen tijdens de leiderschapsverkiezing bij de Tories. Van de bijna 160.000 leden van de Conservatieven stemde 87,4 procent.
Henry Nicholls / Reuters