Brieven

Brieven

Artikel 23 (2)

Niet terug naar vroeger

In het artikel over de onderwijsvrijheid (Hoe houdbaar is artikel 23 nog?, 20/7) staan de woorden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: „Partijen die huiverig zijn om er iets aan te doen, zeg ik: nu heb je nog een kans om te zorgen dat het in de praktijk weer wordt zoals het was.” Ik vond deze zin schokkend, maar ook veelzeggend over het Nederlandse onderwijs. Wij zijn buitenlanders die in Nederland wonen en werken. In tijden van globalisering eigenlijk heel normaal. Toen onze zoon in groep 3 zat (nu in groep 8) stonden we voor de beslissing of we hem in de lokale cultuur wilden laten ‘integreren’ of hem op een internationale school wilden stoppen. We kozen het eerste. Ik heb bijna elke dag spijt gehad van deze beslissing. We ontdekten dat de Nederlandse taal en cultuur centraal staan in het schoolsysteem. Terwijl kinderen op internationale scholen algemeen worden opgeleid, zagen we bij onze zoon dat Nederland centraal staat. Kennis van cultuur en taal werd een bewijs te laten zien dat hij slim en geïntegreerd is. Een houding die veertig jaar achterloopt. In tijden van globalisering is het belangrijk anderen te begrijpen, te omarmen en te helpen succesvol en gelukkig te zijn met hun cultuur en waarden. Op een permanente kruistocht zijn om anderen in ‘echte Nederlanders’ te veranderen, is de verkeerde houding. Geachte heer Dijkhoff, Nederland kan niet teruggaan naar waar het was, omdat de tijd slechts in één richting beweegt: vooruit!

50 jaar op de maan

De aarde naar de maan

„Armstrongs éérste handeling toen hij boven aan de trap van de lander stond: het naar beneden gooien van een witte afvalzak vol voedselwikkels, urine- en poepzakken en vieze filters”, lees ik in We copy you down, Eagle (20/7). Van dezelfde generatie zijnde, leerde ik indertijd dat je na het aangenaam verpozen niet de schillen en de dozen achterliet. Maar ook in die tijd waren we al druk bezig met de leefomgeving en bodem te vervuilen. Vervolgens hebben we dat tij deels weten te keren. Dat kan niet gezegd worden van de plastic soep in de wereldzeeën en het bederf van de atmosfeer. Het is ons gelukt om een enorme zwerm ruimtepuin rond de aarde te laten cirkelen. Naar schatting ruim 900.000 stukken groter dan 1 centimeter en meer dan 100 miljoen kleinere stukjes vliegen er rond de aarde met snelheden tot 29.000 km/uur. We leren het nooit. De Amerikanen is het als eerst gelukt een mens op de maan te krijgen. De mensheid lukt het om de hele planeet aarde naar de maan te laten gaan.

Migratie

Laat vluchteling vliegen

De lichamen van verdronken migranten blijven op de kust van Tunesië aanspoelen, constateerde UvA-hoogleraar Amade M’charek recent toen ze daar was (De lijken blijven op de kusten aanspoelen, 18/7). Europa doet niets. Wat de EU wel met een pennenstreek kan doen is het veranderen van de Europese richtlijn 2001/51/EG. Die verplicht vliegmaatschappijen om de reisdocumenten van reizigers te controleren. Als ze een passagier vervoeren die niet de EU-lidstaat van aankomst in mag dan moeten ze die niet alleen terugbrengen, maar ze krijgen ook een boete of brengen hun vergunning in gevaar.

Natuurlijk nemen vluchtelingen liever het vliegtuig. Het is ook veel goedkoper en veiliger dan in zee gaan met een mensensmokkelaar. Vluchtelingen die vanuit een onveilig land komen kunnen dan direct door naar Ter Apel voor de volledige procedure. Migranten die op zoek zijn naar perspectief kunnen weer retour.


is petitionaris van laatvluchtelingenvliegen.petities.nl

Trump

Koningin Merkel

Angela Merkel is, voor zover ik kon nagaan, de enige EU-regeringsleider die zich duidelijk uitspreekt tegen de discriminerende opmerkingen van Donald Trump. Dit getuigt van moed en klasse. Duitsland heeft weliswaar geen koningshuis maar met Merkel komt het in de buurt. Ze mogen trots op haar zijn.