zwemmen

Nederlandse zwemsters vallen buiten de medailles op 4x100 meter vrij bij WK

De Nederlandse vrouwenestafetteploeg is er zondag op de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju niet in geslaagd een medaille te veroveren op de 4x100 meter vrije slag. Het kwartet eindigde als vierde in 3.35,32. De Australische vrouwen pakten het goud in 3.30,21, vóór de Verenigde Staten (3.31,02) en Canada (3.31,78).

Nederland zwom in de ochtenduren in Zuid-Korea in de sterkste opstelling de zesde tijd, dus was het voor de finale al duidelijk dat een podiumplek een zware opgave zou worden. Kim Busch zette de estafetteploeg meteen op achterstand met een matige doorkomst van 55,23. Ranomi Kromowidjojo (52,92) en Kira Toussaint (54,76) slaagden er niet in aan te haken en voor Femke Heemskerk restte weinig anders dan er het beste van te maken. Heemskerk (52,41) haalde er nog de vierde plaats uit.

Het is lang geleden dat Nederland op de 4x100 meter geen medaille behaalde. Op de vorige WK in Boedapest was er nog brons, vier jaar geleden in Kazan zilver. In 2009 en 2011 werden de zwemsters wereldkampioen op dit onderdeel.

Sun Yang werd zondag voor de vierde keer op rij wereldkampioen op de 400 meter vrije slag. De Chinese zwemmer tikte aan na 3.42,44 minuten en bleef olympisch kampioen Mack Horton uit Australië net voor (3.43,17).

Sun is omstreden in de zwemwereld. De Chinese topper is verwikkeld in een dopingzaak. Wereldzwembond FINA heeft hem vrijgesproken van overtreding van de dopingregels wegens procedurefouten bij een onaangekondigde controle. Maar antidopingbureau WADA is naar sporttribunaal CAS gestapt om dat vonnis ongedaan te krijgen. Sun kreeg in september 2018 onverwachts bezoek van dopingcontroleurs. Toen bleek dat die niet de juiste papieren bij zich hadden om de controles te mogen uitvoeren, weigerde Sun verdere medewerking. In een uitgelekt rapport van de FINA staat dat Sun zijn bloedmonsters met een hamer heeft vernietigd. (ANP)