Thuiskok.

Heilige graal

‘Zullen we weer eens ouderwets naar de Chinees bij jou gaan’, appte ik laatst een goede vriend. Ik kan me niet herinneren wanneer we daar voor het laatst waren. Vroeger kwamen we er zo vaak, voor de gestoomde coquilles met lente-ui en rijstvermicelli, grote garnalen in pittige saus en eend met citroen, bijvoorbeeld. Dat was een mooie tijd, op de meest onverwachte momenten belden we elkaar op, waarna ik in mijn auto stapte om hem op te halen en samen te eten. Op een gegeven moment kenden we de kaart zo door en door dat de kok voorstelde ons voortaan te verrassen met een menu buiten de kaart om.

Maar zoals wij ons ontwikkelden en de vleugels uitsloegen, zo veranderde ook het culinaire landschap in Nederland. Vele andere keukens kwamen erbij en lonkten en dus raakte ons vertrouwde honk steeds meer op de achtergrond. Er was nog zo veel meer te ontdekken en proeven. Zo ook ditmaal, toen ik hem de keus voorlegde tussen onze vertrouwde Chinees of een Libanees, koos hij die laatste.

Terwijl de Chinese keuken tot een van de rijkste en lekkerste behoort. Natuurlijk, er is een verschil tussen de keuken van Yunnan die we in Shanghai proefden, de hippe dim sum van Yauatcha in Londen en onze buurt-Chinees. Maar toch. Al bladerend in Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan kreeg ik er meteen nog meer zin in.

Wan groeide op in Leicester. Zijn opa opende er in 1962 het allereerste Chinese restaurant en zijn vader opende twintig jaar later in dezelfde stad het eerste Kantonese restaurant. Wan speelde als kind in de voorraadkast of onder de tafels van het restaurant en stond, toen hij ouder werd, zelf in de keuken. Zijn boek is niet een interpretatie van de Chinese keuken, ‘maar de heilige graal van Chinese afhaalmaaltijden en restaurantgerechten’, zo schrijft hij in zijn voorwoord.

Mensen hebben vaak de neiging het vertrouwde wat te verwaarlozen en het nieuwe na te jagen. Ik maak me daar ook schuldig aan. De (afhaal-)Chinees maakte zo’n vanzelfsprekend deel uit van ons leven dat we hem in zijn hoekje hebben laten verstoffen voor nieuwe avonturen in exotische restaurants. Het is tijd voor een liefdevolle herwaardering. Dat gaan we doen met wat klassiekers komende week.