ProRail en Rijkswaterstaat nemen maatregelen tegen de hitte

Ook de NVWA gaat extra controles uitvoeren op vrachtwagens die vee vervoeren. Bij temperaturen boven 35 graden mogen er geen dieren worden vervoerd.

Medewerkers van ProRail meten de temperatuur van het spoor bij Amsterdam.
Medewerkers van ProRail meten de temperatuur van het spoor bij Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Spoorwegbeheerder ProRail neemt de komende dagen extra maatregelen tegen de hitte wegens een verhoogd risico op storingen. Onder meer extra verkeersleiders en storingsploegen worden ingezet om incidenten snel op te lossen.

ProRail en zijn onderhoudsaannemers zijn deze week naar eigen zeggen „extra alert” op de effecten van de hitte op het spoor. Met name de voorspelde temperaturen van boven de 35 graden op woensdag en donderdag kunnen voor problemen gaan zorgen, schrijft ProRail op zijn website. Bij hoge temperaturen kan het staal van de spoorstaven uitzetten, waardoor er kronkels in het spoor kunnen ontstaan.

‘Code rood’

Op alle verkeersleidingsposten van ProRail geldt intern „code rood”. Er worden extra verkeersleiders ingezet en bezoekers zijn niet welkom op de controlekamer, zodat treinverkeersleiders zich maximaal kunnen concentreren. Mocht een trein stil komen te staan en de airco uitvallen, dan zal ProRail met blauw zwaailicht en sirene rijden om zo snel mogelijk bij de stilgevallen trein aanwezig te kunnen zijn. ProRail is in dat geval verantwoordelijk voor het veilig evacueren van reizigers.

Rijkswaterstaat stelt vanaf dinsdagochtend 10.00 uur een hitteprotocol in. Automobilisten die met pech langs de snelweg staan, worden dan direct geholpen. Bergers brengen de automobilist vervolgens naar een tankstation of parkeerplaats.

Veevervoer

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan extra controles uitvoeren op vrachtwagens die vee vervoeren. Ook wordt er extra gecontroleerd op het welzijn van de dieren als ze eenmaal bij het slachthuis zijn aangekomen. Bij temperaturen boven 35 graden mogen er geen dieren worden vervoerd.

ProRail en Rijkswaterstaat adviseren treinreizigers en automobilisten om goed voorbereid op reis te gaan en extra water mee te nemen. Rijkswaterstaat adviseert verder ook om een paraplu mee te nemen, zodat die als parasol kan dienen als bij pech op hulp moet worden gewacht.

Vanaf dinsdag lopen de temperaturen op in Nederland. Met name woensdag en donderdag wordt het naar verwachting warmer dan 35 graden. Vanaf vrijdag wordt het waarschijnlijk weer koeler.