Politie onderzoekt misbruik gehandicapten in Limburg

Gehandicapte kinderen en jongvolwassenen zouden maandenlang ernstig mishandeld, verwaarloosd en onzedelijk betast zijn door oproepkrachten.

Dichterbij heeft aangifte gedaan tegen „een aantal uitzendkrachten”.
Dichterbij heeft aangifte gedaan tegen „een aantal uitzendkrachten”. Foto Getty

De politie is een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik van gehandicapten bij een locatie van zorgstichting Dichterbij in het Limburgse Gennep. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie maandag na berichtgeving van De Telegraaf. Om hoeveel slachtoffers en wat voor delicten het gaat, wil de politie niet zeggen.

Volgens De Telegraaf gaat het om meerdere aangiften van gehandicapte kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 14 tot 25 jaar die zich niet of nauwelijks verstaanbaar kunnen maken. Zij zijn mogelijk maandenlang ernstig mishandeld, verwaarloosd en onzedelijk betast. Dat zou zijn gebeurd door een of meerdere oproepkrachten die bij een uitzendbureau waren ingehuurd wegens personeelstekort, schrijft de krant die verschillende ouders citeert.

Aangifte in 2018

Dichterbij heeft vorig jaar aangifte gedaan tegen „een aantal uitzendkrachten” van woon- en logeerlocatie Logterberge in Gennep, laat de organisatie weten in een schriftelijke verklaring. Ook is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in november 2018 ingeschakeld. „Dichterbij heeft toen maatregelen genomen om de veiligheid van de cliënten en de kwaliteit van zorg te waarborgen. De samenwerking met het uitzendbureau dat voor Dichterbij werkzaam was, is direct beëindigd”, schrijft de organisatie.

Stichting Dichterbij verleent zorg in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Het gaat onder meer om beschermd wonen, dagbesteding en opvang. De bewuste locatie waar het misbruik zou hebben plaatsgevonden is inmiddels gesloten.