Israël begint aan de sloop van gebouwen bij omheining Oost-Jeruzalem

Met zware machines en honderden militairen is Israël begonnen aan de sloop van gebouwen in Sur Baher. Ze staan te dicht op de muur, oordeelde de hoogste rechter.

Een Israëlische machine sloopt een gebouw in Sur Baher.
Een Israëlische machine sloopt een gebouw in Sur Baher. Foto Ammar Awad/Reuters

Israël is maandag begonnen met de sloop van een aantal Palestijnse gebouwen aan de rand van Oost-Jeruzalem. Over de gebouwen op de Westelijke Jordaanoever en de sloop ervan is lang geprocedeerd. Ze waren neergezet met toestemming van de Palestijnse Autoriteit, maar volgens Israël staan de panden te dicht op de omheining, meldt persbureau AP.

Met zwaar materieel en honderden militairen trok de Israëlische sloopploeg naar het dorp Sur Baher. De gebouwen waren deels nog in aanbouw. Volgens de Verenigde Naties woonden er al zeventien mensen, en zouden er in een later stadium nog eens 350 mensen komen wonen. De gebouwen worden gesloopt met zware machines. Ook zouden explosieven zijn gebruikt.

Sur Baher bevindt zich aan de Israëlische kant van de omheining, maar het bestuur in dat gebied is formeel in handen van de Palestijnse Autoriteit. Ook bouwvergunningen vallen onder de Palestijnse verantwoordelijkheid. Toch besloot het Israëlische hooggerechtshof in juni geen gehoor te geven aan bewoners van de gebouwen die bezwaar hadden gemaakt tegen de sloop, en de sloop toe te staan op grond van een Israëlisch militair besluit uit 2011 dat constructie binnen een bufferzone honderd tot driehonderd meter vanaf de muur verbiedt.

Internationale kritiek

Hussein al-Sheikh, een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit, noemt de sloop van de gebouwen ondanks de uitspraak van de rechter een „misdaad”, meldt AP. Hij heeft geëist dat de internationale gemeenschap ingrijpt.

Toen Israël vorige week de sloop aankondigde, riep de Europese Unie het land op ervan af te zien. De sloop is illegaal, stelde de missie in Jeruzalem en Ramallah in een verklaring, en staat een tweestatenoplossing in de weg. Vorige week woensdag vroeg de VN hetzelfde omdat de sloop leidt tot gedwongen verhuizingen van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Correctie (22 juli 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Sur Baher zich aan de Palestijnse zijde van de muur bevindt, maar de gebouwen die gesloopt worden staan aan de Israëlische kant.