India lanceert raket met onbemand ruimtevaartuig naar de maan

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO hoopt water te vinden met behulp van een maanrover. Die moet begin september het maanoppervlak bereiken.

De lancering werd live uitgezonden op de Indiase televisie.
De lancering werd live uitgezonden op de Indiase televisie. Foto Prakash Singh/AFP

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft maandagochtend met succes een raket gelanceerd naar de maan. Dat gebeurde vanaf de basis Satish Dhawan in het zuidoosten van het land. De raket bevat een maanlander en een onbemande verkenner die twee weken onderzoek moet doen op de zuidpool van de maan, een deel dat nog niet is verkend.

De lander zal volgens planning begin september het maanoppervlak bereiken. Mocht dat lukken, dan is India het vierde land dat hierin slaagt, na de Verenigde Staten, Rusland en China. De Indiase maanlander komt in tegenstelling tot de bemande Apollo 11-missie van 1969 niet na drie dagen maar na ongeveer anderhalve maand op zijn bestemming. Dit vluchtpad kost veel minder energie dan een rechtstreekse vlucht.

Lees ook: Hoe Gagarin de VS naar de maan joeg.

Vorige week maandag werd de Indiase raketlancering nog op het laatste moment uitgesteld vanwege technische problemen. Om welke problemen het precies ging, werd niet bekendgemaakt.

Twee weken rondrijden

De Chandrayaan-2-missie bestaat uit drie onderdelen. Een satelliet die in een baan rond de maan gaat draaien, de lander genaamd Vikram (Moed) en het rijdende laboratorium Pragyan (Wijsheid). Die rover kan naar verwachting zo’n twee weken blijven rondrijden en heeft een actieradius van enkele honderden meters. India hoopt tijdens de missie water te vinden door middel van bodemonderzoek.

Bij de eerste Chandrayaan-missie in 2008 bracht ISRO ook een satelliet in een baan rond de maan. Tijdens die missie werd de aanwezigheid van water op de maan aangetoond, maar vond er geen landing plaats.

Naast India werken ook China, Rusland en de Verenigde Staten momenteel aan een maanmissie. Bij de laatste twee gaat het om bemande missies.

Afgelopen weekend was het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens voet op het maanoppervlak zette.