Gezonken Franse onderzeeboot na vijftig jaar weer teruggevonden

Dankzij nieuwe technologieën lokaliseerden de Fransen het wrak van La Minerve. De duikboot werd vijfendertig kilometer van de kust aangetroffen.

De onderzeeboot zonk op 27 januari 1968 in slechts vier minuten. Hoewel de hulp direct op gang kwam, werd de boot niet eerder teruggevonden.
De onderzeeboot zonk op 27 januari 1968 in slechts vier minuten. Hoewel de hulp direct op gang kwam, werd de boot niet eerder teruggevonden. Foto AFP

Ruim vijftig jaar na het zinken van de onderzeeër La Minerve heeft de Franse marine maandag het wrak teruggevonden, meldt persbureau AFP. In 1968 zonk de onderzeeër met 52 opvarenden voor de kust van het Franse Toulon in de Middellandse Zee in vier minuten. Niemand overleefde de ramp en het vaartuig bleef, door nog onbekende oorzaak, 51 jaar spoorloos.

Op verzoek van nabestaanden besloot de regering begin juli de zoektocht naar La Minerve voort te zetten. Dankzij nieuwe sonar- en dronetechnologie lokaliseerden de Fransen het wrak. Ze troffen de duikboot vijfendertig kilometer van de kust aan. Al die jaren lag La Minerve in drie delen op de bodem, op 2.370 meter diepte.

Foto STF/AFP

De Franse minister van Defensie, Florence Parly, noemde het terugvinden „een succes, een opluchting en een technische prestatie”. De weduwe van een van de opvarenden noemt de vondst van de boot een „buitengewone verzoening”. „Ze waren dicht bij ons, niet ver. Er zijn vandaag geen woorden om mijn gevoel te beschrijven. Voor mijn kinderen is het zo’n verrassing, zo’n geluk.”