Donald Trump tevergeefs op de bres voor in Zweden gearresteerde rapper

A$AP Rocky

ASAP Rocky
ASAP Rocky Foto David McNew/AFP

Donald Trump wilde zelfs zijn borg wel betalen, maar het mocht niet baten. De Amerikaanse rapper A$AP Rocky blijft voorlopig vast zitten in Zweden.

De Amerikaanse president tweette vrijdag dat hij contact ging opnemen met de Zweedse premier Löfven om de van mishandeling verdachte muzikant te helpen. De Zweedse regeringsleider liet zaterdag echter weten dat hij weinig voor Trump kan betekenen. „Iedereen is hier gelijk voor de wet, ook bezoekers uit andere landen. De Zweedse regering kan en zal zich niet bemoeien met rechters en openbaar aanklagers”, zei de premier volgens de krant Aftonbladet.

Later op zaterdag spraken de twee leiders inderdaad met elkaar, zo liet Trump weten op Twitter. Volgens de Amerikaanse president was het een goed gesprek waarin hij Löfven verzekerde dat er geen risico is dat A$AP Rocky, wiens echte naam Rakim Mayers is, Zweden zal ontvluchten als hij wordt vrijgelaten. Trump schreef ook te hebben aangeboden garant te staan voor de borg van Mayers. Zinloos, want Zweden kent geen systeem waarin verdachten op borgtocht vrij kunnen komen. Löfven zou Trump gegarandeerd hebben dat de rapper goed wordt behandeld.

Rakim Mayers, een van de bekendste Amerikaanse rappers van dit moment, werd begin deze maand samen met drie leden van zijn entourage gearresteerd na een vechtpartij op straat in Stockholm. Op beelden van het incident is te zien dat Mayers een man op de grond gooit en slaat. Zelf zegt Mayers dat hij uit zelfverdediging handelde, omdat de man hem had lastiggevallen en had achtervolgd. Mayers wordt verdacht van ernstige mishandeling.

In de VS roepen veel prominenten op tot de vrijlating van Mayers, die in 2011 doorbrak en verschillende keren in Nederland optrad. Volgens onder meer rapper Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian zou Mayers inderdaad uit zelfverdediging hebben gehandeld. Een internetpetitie voor zijn vrijlating is inmiddels ruim 600.000 keer ondertekend.