Boksen

Wereldkampioen Manny Pacquiao vestigt op 40-jarige leeftijd nog altijd records

Wereldkampioen Manny Pacquiao.
Wereldkampioen Manny Pacquiao. Foto John Gurzinski

Manny Pacquiao is zaterdag wereldkampioen in het weltergewicht geworden. De 40-jarige Filippijnse bokser won in Las Vegas van de Amerikaan Keith Thurman, die in de dertigste partij in zijn loopbaan zijn eerste nederlaag moest incasseren. De 30-jarige Thurman, die in aanloop naar het gevecht had geroepen Pacquiao „zijn pensioen in te slaan” ging al in de eerste ronde neer. Toch hield hij het, na de verplichte acht tellen rust, de volledige twaalf ronden vol. De jury besliste met 2-1 in het voordeel van Pacquiao, die zijn 62ste overwinning in 71 partijen boekte.

Hij is nu de oudste titelhouder ooit in het weltergewicht. Bovendien is Pacquiao de eerste bokser die wereldtitels heeft veroverd in acht verschillende gewichtsklassen. Hij liet na afloop weten eerst terug te keren naar de Filippijnen om daar zijn werk als senator voort te zetten en over zijn sportieve toekomst na te denken „Maar ik denk dat ik volgend jaar wel weer een partij boks.”

Pacquiao wordt beschouwd als een van de beste boksers aller tijden, maar verwierf bij het grote publiek vooral bekendheid door zijn duel met de Amerikaan Floyd Mayweather jr. De partij werd in mei 2015 aangekondigd als ‘het gevecht van de eeuw’. Mayweather behield destijds tegen Pacquaio op punten zijn ongeslagen status. (NRC)