Tientallen doden bij veeroof in noordwesten Nigeria

Drie dorpen werden aangevallen in het noordwesten van Nigeria. Bewoners die hun vee niet af wilden staan, werden doodgeschoten.

Een herder verzorgt zijn koeien op een markt in de Nigeriaanse staat Sokoto, waar regelmatig aanvallen plaatsvinden.
Een herder verzorgt zijn koeien op een markt in de Nigeriaanse staat Sokoto, waar regelmatig aanvallen plaatsvinden. Foto Luis Tato/AFP

Bij aanvallen op drie dorpen in het noordwesten van Nigeria zijn afgelopen week minstens 37 doden gevallen. Lokale autoriteiten zeggen volgens persbureau AFP dat „bandieten” op de motor het vuur openden en verschillende markten in brand staken. Daarbij werd „al het vee” meegenomen.

De moordpartijen duurden ongeveer twee uur en vonden woensdagavond al plaats, maar het totale dodental werd dit weekend pas duidelijk. Het gaat om de drie afgelegen dorpjes Kamitau, Ololo en Rijiyar in de regio Sokoto. „Het bloedbad duurde twee uur, zonder reactie van veiligheidstroepen omdat toegang tot het gebied moeilijk is”, zegt de lokale bestuurder Zakari Chinaka.

Lees ook: Scheidslijn tussen boeren en nomaden wordt frontlinie in Nigeria

Een inwoner van het dorpje Kamitau, waar 23 doden vielen, zegt tegen AFP dat bewoners zich probeerden te verdedigen en hun vee niet wilden afstaan. De overvallers besloten daarop tegenstribbelende burgers dood te schieten.

Vee is zeer kostbaar in de uiterst arme regio en gestolen dieren zijn daarom een lucratieve handel voor bandieten. Bovendien worden deze groepen regelmatig geïnfiltreerd door islamistische groeperingen die angst willen zaaien onder de bevolking.

‘Vijanden van de mensheid’

President Muhammadu Buhari heeft het laatste geweld in Sokoto „stellig veroordeeld”. In een verklaring stelt het staatshoofd dat hij „krachtig wil optreden tegen deze vijanden van de mensheid”.

Vorige maand werden in de provincie nog 43 personen gedood bij een vergelijkbare actie. Nigeria heeft het afgelopen jaar extra troepen naar Sokoto gestuurd vanwege het verder opgelaaide geweld.

Lees ook: In Nigeria wordt gevochten om een grasrand van nog geen koe breed